fbpx

jezero snv

Odbornicima Skupštine opštine Jezero stigla je opomena od advokatske kancelarije koja zastupa firmu "SNK Metali" jer su glasali za zaključak kojim traže od Vlade RS da ukine rješenja za geološka istraživanja na teritoriji opštine.

Advokatska kancelarija Ognjen S. Avlijaš koji zastupa firmu koja je ćerka kompanije "Lykos Balkan Metals" opomenula je odbornike da dostave objašnjenje zašto su glasali za taj zaključak i upozorila ih da bi mogli materijalno odgovarati, saznaje Mondo.

Pozivaju se na činjenicu da su "SNK Metali" dobili sve potrebne dozvole od Ministarstva rudarstva i energetike RS za istraživanja.

"Naš vlastodavac smatra da će opština Jezero i nadležno ministarstvo, odnosno Republika Srpska, te u konačnici lica koja svojim dejstvom onemogućavaju obavljanje djelatnosti u skladu sa zakonom, snositi materijalnu odgovornost", navodi se, između ostalog, u opomeni.

dopis jezero

Odbornici su pozvani da se izjasne u roku od pet dana.

Odbornici opštine Jezero su na sjednici 20. oktobra jednoglasno usvojili Zaključak kojim traže od Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske ukidanje rješenja o geološkim istraživanjima na teritoriji opštine, koje sprovode "SNK Metali".

U usvojenom zaključku stoji da se Skupština opštine izjašnjava protiv nastavka geoloških istraživanja jer se “stanovnici i narod od kojeg su izabrani svakodnevno i u velikom broju obraćaju sa problemima koje imaju u svakodnevnom životu, a koji su posljedica istraživanja”.

Odbornici su zaključili i kako se geološka i heliokopterska istraživanja vrše unutar obuhvata naseljenog područja te kako stanovnici nisu informisani i upoznati sa stručnim studijama uticaja na životnu sredinu, ali i kako lokalnoj zajednici i stanovništvu nije predočen projekat detaljnih geoloških istraživanja zbog kojih je pričinjena šteta infrastrukturi opštine.

Ministarstvo se još nije zvanično izjasnilo o zaključku Skupštine u Jezeru, a resorni ministar Petar Đokić ranije je prokomentarisao da ministarstvo ništa ne može raditi mimo zakona i rizokovati sudske sporove.

Novi Zakon o geološkim istraživanjima RS, usvojen u julu, predviđa da se u postupak odobravanja uključe i lokalne zajednice na čijoj teritoriji će se izvoditi detaljna geološka istraživanja mineralne sirovine i da daju svoje mišljenje vezano za istraživanje mineralne sirovine na traženom lokalitetu.

Mondo

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5