fbpx

Evropska unija zastava 872x606

Socijalisti i demokrate u Evropskom parlamentu pozvali su da se dodijeli kandidatski status BiH, ukoliko vlasti na nivou BiH sprovedu neophodne reforme sa ciljem transformisanja BiH u "potpuno funkcionalnu zemlju koja ima evropsku budućnost", navodi se u deklaraciji usvojenoj na Samitu socijaldemokrata u EU i zapadnog Balkana u Beču.

Lideri su potvrdili punu podršku članstvu zemalja zapadnog Balkana u EU i pozvale na ubrzanje procesa pristupanja zemalja regiona Uniji.

Deklaracija poziva i na progresivan i inkluzivan proces proširenja, koji će biti usredsređen na demokratiju, mir i napredak, ali i na društvenu inkluziju, zelenu ekonomiju, te učešće žena i mladih.

U dokumentu se ističe da je cilj socijaldemokrata “punopravno članstvo svih zemalja zapadnog Balkana u EU”.

Na samitu u Beču okupili su se lideri i visokorangirani političari zemalja zapadnog Balkana koje žele da se pridruže EU. Portal “Evropski zapadni Balkan” navodi da su u Beču, između ostalih, bili prisutni premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Tokom sastanka pozdravljen je početak pregovora o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije.

Kada se radi o Srbiji, socijaldemokrate izrazile su žaljenje zbog nesuglasica u području vladavine prava i nedostatka napretka u sprovođenju reformi u vezi sa evropskom budućnošću Srbije.

U deklaraciji je naglašena važnost saradnje sa “progresivnim partnerima na zapadnom Balkanu” na putu ka EU.

Poslanici su pozdravili rezultate Samita EU – zapadni Balkan u Tirani, naročito sporazum o romingu, ali su pozvali na ambicioznije korake u budućnosti.

– Zemlje zapadnog Balkana, koje već dugo žele da se pridruže EU, zaslužuju punu podršku u procesu reformi, kako bi mogle da se što prije pridruže Uniji. Dalja odgađanja samo će povećati frustraciju među građanima i učiniti region ranjivijim, jer će drugi akteri, ukljućujući Rusiju i Kinu, biti tu da popune vakuum – izjavio je poslanik Garsija Perez.

NJemački poslanik Andreas Šider rekao je da EU neće biti kompletna bez zapadnog Balkana, te da će i Unija imati koristi od stabilnog i naprednog regiona.

On je naglasio da je jasno da uspjeh procesa proširenja zavisi od zemalja koje teže ka pridruživanju “evropskoj porodici”.

– Oni moraju da se odluče za jasne proevropske izbore. Politički sporovi i etničke podjele često usporavaju napredak reformi vezanih za EU – dodao je Šider.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5