fbpx

Skupstina grada BL Ringier

Skupština grada održaće 8. decembra sjednicu gdje će raspravljati o najbitnijim tačkama u vezi funkcionisanja grada na Vrbasu. Ukoliko se ne usvoje odluke vezane za budžetska sredstva, Banjaluka će ići u privremeno finansiranje.

Udnevnom redu koji je dostavljen odbornicima, prvih 5 tačaka su najbitnije, a to su prijedlog odluke o raspodeli suficita za prošlu godinu, kadrovska pitanja, prijedlog za neutrošeni novac iz prethodnog perioda, prijedlog oko nacrta rebalansa budžeta za ovu godinu i nacrt budžeta za 2023. godinu.

Politički analitičar Nebojša Tojagić za Srpskainfo kaže da nije optimista da će skupštinska većina prihvatiti nacrt budžeta. Strahuje, kaže, da je djelovanje skupštinske većine “što gore, to bolje” te da će i dalje biti nastavljena praksa odbijanja svakog vida saradnje sa Stanivukovićem.

Ukoliko se nacrt budžeta za 2023. godinu ne prihvati, Banjaluka ide u privremeno finansiranje. Tojagić ističe da privremeno finansiranje sigurno znači probleme u realizaciji projekata, ali ne znači da će sada sve stati.

– Da se može stvarati i graditi i kroz privremeno finansiranje pokazuje primjer Teslića gdje se načelnik Milan Miličević odlično snašao u vještačkim budžetskim problemima. Vjerujem da će njegovi savjeti biti dragocjeni ukoliko dođe do ovog scenarija – rekao je Tojagić.

 

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković za Srpskainfo ističe da je privremeno finansiranje jako loše po sam Grad.

– To znači da imate budžetski okvir kakav ste imali prošle godine kada nije bila inflacija. Imali bi novac koji bi mogli trošiti samo na socijalna davanja i plate, bez ijednog projekta. Nećemo moći ništa tri mjeseca raditi. To je scenario koji je viđen prve godine mandata kada je ponestalo sredstava za održavanje i čišćenje grada i sve druge stvari – rekao je Stanivuković.

Dodaje da ako Banjaluka uđe u privremeno finansiranje, novac se ne može dati “Akvani” da im se odblokira račun kao i to da ne bi mogao funkcionisati i Gradski olimpijski bazen (GOB).

– U privremenom finansiranju ne bi mogao funkcionisati ni gradski prevoz jer ne bi mogli dati grant. To znači da neko svjesno ide da uništi osnovno funkcionisanje grada, pogotovo u zimskom periodu kada je prezahtjevno. To je prosto neprihvatljiv politički napad koji je Banjaluka 2020. godine teško preživjela i mi danas posljedice toga vidimo u finansijama gdje bi one bile 10 do 20 posto snažnije da nam u dvije godine nije uzeto skoro 50 miliona KM kroz porez na nepokretnosti, druge rasipničke stavke koje je Skupština grada išla prema Gradu – istakao je Stanivuković. Dodaje da je ponosan sa svim projektima i rezultatima koje su danas vidljivi.

 

– Od javnog prevoza koje smo u teškim vremenima napravili povoljnijim, do udžbenika, legalizacije, sufinansiranja privatnih vrtića, do preko 100 modernizovanih, asfaltiranih saobraćajnica, izgrađen dvocifren broj dječjih igrališta, 30 miliona vodosnabdjevanja. Osim toga, uredili smo novu plažu, centar grada, dvorane na Laušu, škole koje gradimo nakon 22 godine. Sve to je uspjeh u ovom trenutku, a nismo imali nikakve podrške Vlade RS, republičkih institucija i na kraju je tu i blokada Skupštinske većine – rekao je Stanivuković.

On će se, kaže, boriti da do privremenog finansiranja ne dođe jer nema potrebe za tim.

– Moram reći, bespotrebno je lagati i izmišljati razloge za neusvajanje nacrta budžeta. Nacrt je neobavezan dokument koji je dio procedure. Prava rasprava dolazi na prijedlogu. Da postavljate ultimatume na nacrtu govori da ste vi ozbiljna štetočina u Banjaluci. Naravno, to sve ide iz glave predsjednika Gradskog odbora SNSD Vlade Đajića koji to osmišljava i koji se bavi više na negativan način Banjalukom – istakao je Stanivuković.

Banjalučanin iz centra grada s kojim smo razgovarali ističe da smo slično stanje imali prije 2 godine kada je u gradu na Vrbasu apsolutno sve stalo i ništa se nije radilo.

– Ne razumijem potrebu da u 21. vijeku mora ovo da se dešava. Dok drugi gradovi napreduju, uživaju u zimi i zimskoj čaroliji, mi se i dalje prepucavamo o politici, umjesto da radimo ka boljitku svih nas. Siguran sam i ubjeđen da nijedna politička stranka nije dobra i da radi u svoju korist i ne vjerujem više nikom u Banjaluci. Desi li se da Banjaluka ostane bez novca, ovo će biti još jedan presedan da se svi pokupimo odavde i ostavimo njih 10-15 da se svađaju i prepucavaju do mile volje – rekao je ovaj ogorčeni Banjalučanin. Slično mišljenje ima i njegov prijatelj koji dodaje da je ovo sramotno šta pogađa najveći grad u Republici Srpskoj.

– Stvarno sramota. Ne znam šta je u glavama tih ljudi što sjede u Skupštini grada, ne znam šta je na kraju krajeva u glavi i Stanivukovića. Iako politika treba da bude nešto dobro, od nje su napravili rijaliti program koji gledamo iz dana u dan. Samo, ovog puta gledamo uništavanje, a ne napredovanje – rekao je on.

Podsjećamo, Banjaluka je 2020. godine tokom početka mandata Stanivukovića ušla u privremeno finansiranje i zbog nedostatka novca, svaka ulica u Banjaluci je bila puna smeća.

Osim tački vezanih za finansiranje Banjaluke, jedna od važnih je i kadrovska politika. Kada je u pitanju kadrovska politika, do Skupštine će se znati ko će biti novi predsjednik, a kako smo tokom vikenda i objavili, tu su već neka imena poput Nevena Stanića iz US. Nešto ranije je novi odbornik iz SNSD Stanislav Palija trebao preuzeti ovu funkciju, ali se predomislio preko noći. Još nije poznato ko će biti novi predsjednik Skupštine. Mnogo je imena, ali niko ne želi da je prihvati. Osim ovoga, većina tačaka se tiču regulacionih planova i to za Lauš 1 i 3, Ramiće, Lazarevo 3, Ada – Debeljaci i drugi. Jedan od prijedloga o kojima će odbornici raspravljati tiče se i odluke o komunalnim taksama.

Srpska info/Foto: RINGIER

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5