fbpx

pusenje cigareta cigara kava kafic

Još samo nekoliko mjeseci dijeli nas od zabrane pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, na radnom mjestu i u javnom prijevozu, kao i korištenja duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe, piše Večernji list BiH. 

Sredinom iduće godine počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH, kojim se uvode nova pravila za stotine hiljada stanovnika ovog bh. entiteta, koliko ih, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, konzumira duhan i duhanske prerađevine.

Navedeni podaci pokazuju kako u Bosni i Hercegovini duhanske proizvode koristi gotovo milion ljudi. Spomenuti zakon definira da su provođenje zabrane pušenja obvezni osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno. Također, u tim mjestima mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja i tekst koji glasi: "Zabranjeno pušenje". Nadalje, u prostorima i na mjestima gdje je pušenje zabranjeno ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela. U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan ju je opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti od nje da napusti prostor.

Prema odredbama navedenog zakona, pušenje je dopušteno u zračnim lukama, i to u posebnom prostoru za pušenje.

- Pušenje je dopušteno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dopuštenom pušenju.

U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dopuštenom pušenju - navodi se u zakonu čija se primjena očekuje u maju iduće godine.

Podsjećamo da je Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH 24. ožujka 2022. usvojio Parlament FBiH, da bi 27. aprila 2022. Zastupnički dom FBiH usuglasio tekst ovoga zakona. Početak primjene zakona je godinu dana od stupanja na snagu njegove objave ("Službene novine Federacije BiH", broj 38/22 od 20. maja 2022.).

Obaveze za fizičke osobe nastupaju s danom početka primjene ovog zakona, dok je ustanovama, preduzećima i drugim pravnim osobama ostavljen rok od šest mjeseci za usklađivanje akata s odredbama ovog zakona.

Za one koji ne budu poštovali odredbe zakona, propisane su kazne u visini i do 15.000 KM.

Prema podacima Udruge "PROI", u BiH godišnje oko 9000 osoba umre od posljedica pušenja, od čega je 1000 pasivnih pušača.
Pet vodećih uzroka smrtnosti u BiH su akutni infarkt miokarda, moždani udar, esencijalna hipertenzija, maligna neoplazma bronha i pluća te hronična oboljenja srca, a rizici ovih oboljenja povećavaju se uslijed aktivnog i pasivnog pušenja.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2