fbpx

google gugl

Foto: Pixabay

Od sljedeće godine Google će moći da vas obavijesti ako se vaši lični podaci, poput vašeg broja telefona, email adrese ili kućne adrese, prikažu u rezultatima pretrage.

Google je zvanično počeo sa uvođenjem alata koji omogućava ljudima da lako pokrenu zahtjev za uklanjanje rezultata pretrage sa svojim ličnim podacima. Alat je postao dostupan za neke korisnike prošle nedjelje.

Google je na Twitteru objavio da će početkom sljedeće godine ovaj novi sistem obavještavanja biti dostupan korisnicima. Iako to nije nešto što će većina ljudi morati da uključi, većini će se vjerovatno dopasti ideja da imaju tu opciju, što posebno važi za one na visokim pozicijama ili za žrtve uznemiravanja.

Međutim, treba napomenuti da Google uklanja samo rezultate pretrage, a ne i sadržaj na samom vebu. Informacije će i dalje biti na svakom sajtu na kome se nalaze, ali će ljudima biti teže da ih pronađu.

Google već neko vrijeme omogućava ljudima da zatraže da se ova vrsta rezultata pretrage ukloni, ali kompanija sada radi na tome da ovaj proces znatno olakša. Alat "Rezultati o vama" vam omogućava da označite rezultate sa svojim ličnim podacima sa nekoliko dodira umjesto da morate da tražite poseban Googleov članak za pomoć sa linkom do obrasca.

Alat takođe omogućava praćenje statusa zahtjeva. Kada obavještenja o ličnim podacima u rezultatima Google pretrage počnu da se pojavljuju sljedeće godine, biće još bolje jer nećete morati sami da tražite rezultate potencijalno štetne po vas da biste ih prijavili.

eKapija

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1