fbpx

Drva foto Dario R. Fotobaza.ba

 Foto: Dario R. Fotobaza

Dok cijene ogrevnog drveta i peleta lete u nebo, u BiH se odvija novi krug konsultacija o produženju odluke o zabrani izvoza pojedinih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta.

Prethodne mjera zabrane nije donijela očekivani rezultat, cijene paleta su sve veće, dok s druge strane proizvođači tvrde da im odluka bh. izvršne vlasti o zabrani izvoza nanosi veliku štetu.

Cijene ogrijeva trenutno se u BiH kreću za cijepano ogrjevno drvo u rasponu od 110,00 KM/m3 – 254,00 KM/m3, a za pelet u rasponu od 500,00 KM/t do 694,60 KM/t. Mnogi građani zbog visokih cijena odustaju od peleta i nabavljaju radijatore na struju.

Novi krug konsultacija o izvozu ogrevnog drveta i proizvoda od drveta vodi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministar ministara Staša Košarac koju je u ponedjeljak imao odvojene razgovore sa ministrom trgovine i turizma Republike Srpske Suzanom Gašić i ministrom trgovine FBiH Zlatanom Vujanovićem.

Košarac je ocijenio da je izuzetno važno postići zajedničko rješenje o izvozu određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta.
- Moj stav je da prioritetno moramo obezbijediti dovoljne količine za domaću upotrebu, i to po cijenama koje su prihvatljive po domaćim kriterijumima, rekao je Košarac.

U saopštenju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa navodi se da je Vujanović, na čiji je prijedlog federalna Vlada usvojila inicijativu o produženju zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, tokom sastanka u Sarajevu informisao Košarca o sadržaju ovog prijedloga i zaključcima entitetske Vlade.

Košarac je najavio da će do kraja ove sedmice obaviti zajedničke konsultacije o ovom pitanju sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstva trgovine FBiH, te predstavnicima Spoljnotrgovinske komore BiH i entitetskih privrednih komora.

Vlada FBiH predložila je prošle sedmice produženje važenje odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta iz Bosne i Hercegovine do 31. decembra ove godine.

Prethodna zabrana, usvojena na rok od tri mjeseca, ističe za desetak dana, 24. septembra.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović ocijenio je da je razlog za produženje zabrane činjenica da su se proizvođači okrenuli izvozu s ciljem ostvarenja maksimalnog profita ne vodeći računa o zadovoljavanju domaćeg tržišta. On je takođe upozorio da je izuzimanje briketa od zabrane izvoza uticalo na proizvođače koji su da bi izbjegli donesenu mjeru preorijentisali svoju proizvodnju sa peleta na briket. To je rezultiralo smanjenjem proizvodnje i ponude peleta na domaćem tržištu.

Proizvođači, međutim, smatraju da je odluka o zabrani izvoza kontraproduktivna te da nije rezultirala smanjenjem cijena ovih energenata na domaćem tržištu. Proizvođači peleta i ogrevnog drveta iz Federacije BiH ističu kako im je zabrana izvoza prouzrokovala brojne probleme u plasmanu proizvoda te nanijela veliku ekonomsku štetu.

- Cijene sirovina i drugi troškovi su porasli, onemogućen nam je plasman i proizvodnja redukovana. Išlo se s logikom da će cijene pasti ako se zabrani izvoz, a do toga nije došlo, kazao je Sead Kečanović, proizvođač peleta iz Sanskog Mosta.

Neki proizvođači tvrde da cijena peleta i ogrevnog drveta nije previsoka, jer su poskupile sirovine, gorivo, odnosno ukupni troškovi proizvodnje.

indikator.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5