fbpx

studenti upis avaz

Na naplatu je došao odlazak mladih, ali i cijelih porodica iz BiH, a završetak prvog upisnog roka na fakultete u BiH upalio je alarme.

Univerzitet u Sarajevu (UNSA) godinama bilježi smanjen broj upisanih studenata, a taj trend je nastavljen i ove. Od predviđenih 6.136 mjesta na prvi ciklus i integrirani studij upisano je 3.459 studenata, što znači da je ostalo slobodno još 2.677 mjesta.

Budžet Kantona
Najveći interes iskazan je za studij na fakultetima koji pripadaju grupaciji tehničkih i medicinskih nauka. Vlada KS donijela je zaključak da će svi studenti koji prvi put upisuju prvu godinu prvog ciklusa IT studijskih programa na Elektrotehničkom i Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA-e u narednoj akademskoj godini biti upisani kao redovni, a troškovi njihovog studija finansirani iz budžeta KS.

- To je jedan od razloga izrazito velike zainteresiranosti za studijski program Računarstvo i informatika na Elektrotehničkom fakultetu, kao i za studijski program Teorijska i kompjuterska nauka na Prirodno-matematičkom fakultetu - kazali su za „Avaz“ iz Rektorata UNSA-e.

S druge strane, niko nije iskazao interes za studiranje ruskog jezika, sociologije i etnologije te nastavničkog smjera biologije.

- Mogući razlozi smanjenog broja prijavljenih kandidata za upis na fakultete i akademije UNSA-e objektivne su prirode i na njih se ne može utjecati, a nastali su usljed demografskog pada, migracija te zbog značajnog broja mladih ljudi koji odlaze na studiranje u inozemstvo, a koji se čak strateški regrutiraju s područja Balkana - naveli su iz UNSA-e.

Loš imidž
Ipak, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) Faruk Dević kazao je za „Avaz“ kako postoji veliki broj problema koji se moraju riješiti kako bi se razmišljalo o povećanju broja studenata te da razlozi nisu isključivo demografske prirode.

- Na privatnim fakultetima imamo ponude za stipendije, niže školarine i studenti mahom idu na privatne fakultete i zbog nižih školarina i zbog tog nekog lakšeg načina prolaska, s obzirom na to da znamo da imamo na pojedinim fakultetima profesore kod kojih na ispit izađe 300 studenata, a samo jedan položi ispit. To su sve stvari koje kumuliraju i srednjoškolcima koji treba da upišu fakultet stvore jedan loš imidž.

Ne mislim da je to samo jedan demografski problem, to je problem koji se mora rješavati unutar Univerziteta - rekao nam je Dević.

Pad broja upisanih studenata bilježi i Univerzitet u Zenici, na koji je od planiranih 995, nakon prvog upisnog roka, upisano 468 studenata.

Avaz

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2