fbpx

2022 VI 24 Satelitski snimak devastacija u Donjim Kladarima kod Modrice NGG 150x80x65 ss

Sumnjamo i imamo indicije o sprezi interesnih grupa i vlasti i pribavićemo dokaze da se radi o korupciji.”, informacije su koje je neformalna grupa građana “Zaustavimo nelegalnu i nekontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne” dobila od aktivista iz Modriče.

“Građanska patrola” je u modričkom naselju Donji Kladari uočila veću količinu lagerovanog šljunka na poljoprivrednom zemljištu, koje je od magistralnog puta Doboj – Modriča na udaljenosti oko 1700 metara, a čijim prekopavanjem su stvoreni krateri ispunjeni vodom.

2022 VI 24 Gradjanska patrola u Donjim Kladarima kod Modrice MJESTO ISKOPA NGG 150x100x65 ss

Realna je opasnost da se prilikom većih padavina voda iz rijeke Bosne izlije, jer je na tom području već promjenila tok, što je dokumentovano i pribavljenim satelitskim snimcima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Aktivisti su na terenu sačinili obimnu foto dokumentaciju, pronašli i bager sakriven u žbunju i u toku je pribavljanje i ostalih dokaza za podnošenje prijave za ugrožavanje životne sredine, devastiranje zemljišta i stvaranje potencijalne opasnost od poplava za ovo i naselja duž korita rijeke Bosne u modričkoj i opštini Šamac.

“Neće nas zaustaviti ni to što smo pribavljenim informacijama doznali da je zemljište na kojem se godinama vrši iskop u vlasništvu zaposlenog u javnim institucijama i na funkciji, da je kontrolom tržnog inspektora nalaz kontrole bio “uredan”, jer sumnjamo i imamo indicije o sprezi interesnih grupa i vlasti i pribavićemo dokaze da se radi o korupciji.”, informacije su koje je neformalna grupa građana “Zaustavimo nelegalnu i nekontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne” dobila sa terena, od aktivista iz Modriče.

Tvrde da, sem formalnih dolazaka inspektora, do skora, na taj lokalitet nije dolazila policija, iako se trenutno na lageru nalazi više od 1000 kubika šljunka, a prema procjenama mještana izvađeno je do sada oko 700.000 metara kubnih šljunka. Time je, prema tvrdnjama aktivista bez plaćanja naknade za izvađeni mineral, utajen i porez od strane firme koja je vršila iskop, odvoz i prodaju i uz ostvarenu ličnu korist je počinjeno više krivičnih djela na štetu lokalnog i budžeta RS.

2022 VI 24 Gradjanska patrola u Donjim Kladarima kod Modrice Grupa 130 ss

“Doznali smo, istina nezvanično, da je prije nekoliko dana po prijavi nezadovoljnih građana i njihovog straha od mogućih poplava, na lice mjesta izlazila formalno i policija, ali ništa nije preduzela, što nas upućuje i na njihovu prećutnu saglasnost za te nelegalne radnje. Nije čak ni oduzet bager koji je zatečen u kopanju šljunka, pa se pitamo zašto institucije ne rade svoj posao. Da li je korupcija do te mjere uzela maha da pojedinci mogu raditi šta hoće bez trunke savjesti i odgovornosti za posao za koji primaju dobru platu i uživaju u ovom društvu pogodnosti i položaj o kojem hiljade drugih mogu samo samo sanjati” – pitaju se ogorčeni Modričani.

antikorupcija.info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4