fbpx

Srebrenica

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine podnio više krivičnih prijava za negiranje genocida u Srebrenici, ali i za negiranje države BiH.

Krajem augusta 2021. IGK je podnio krivičnu prijavu Tužiteljstvu BiH protiv člana Predsjednštva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za njegovo kontinuirano negiranje genocida u Srebrenici.

Zatim, 15. 10. 2021. IGK je podnio Tužiteljstvu BiH krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska zbog kršenja zakona o zabrani negiranja genocida, kao i zbog, kako tvrde, pokušaja rušenja ustavno pravnog poretka BiH, te narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog pravnog subjektiviteta BiH.

Krivična prijava je 10. 11. 2021. podignuta i protiv Marka Ivasa, novinara novinske agencije Tanjug zbog negiranja genocida u Srebrenici tokom intervjua s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Komšića.

Zajedno sa udruženjem ‘Žene žrtve rata’ 13. 12. 2021. IGK je podnio krivičnu prijavu Tužiteljstvu BiH protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH jer se Milorad Dodik, kako navode iz IGK, nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta Republika Srpska koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države BiH.

Ove godine početkom maja IGK je podnio krivičnu prijavu Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine protiv izvjestioca Radio-televizije entiteta Republika Srpska Danijela Simića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Također, iz IGK kažu da godinu dana od stupanja na snagu Zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, odnosno, odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (tzv. Inzkov zakon), nema niti jedne optužnice za negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama Međunarodnog vojnog suda, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MICT) ili Međunarodnog krivičnog suda(ICC) ili Suda u Bosni i Hercegovini. IGK navodi da su upoznati da više od 40 podnesenih prijava od strane organizacija i pojedinaca stoji u Tužiteljstvu BiH. Kao podnosilac prijava IGK nema nikakvu informaciju šta se dešava sa našim prijavama.

IGK poziva Tužiteljstvo BiH da navedene prijave hitno i prioritetno obradi i da, ukoliko postoji osnovana sumnja, podigne optužnice, naveli su iz ovog Insistuta.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4