fbpx

Rusija Ambasada

 To bi predstavljalo jasan "proturuski korak" na koji bi Moskva morala odgovoriti, pojasnili su iz ambasade.

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH u četvrtak su ponovili prijetnje zbog aspiracija da postane članicom NATO-a navodeći kako bi to predstavljalo jasan "proturuski korak" na koji bi Moskva morala odgovoriti.
 
"Učlanjenje bilo koje zemlje u Savez podrazumijeva apsolutnu podršku vojnim i političkim ciljevima NATO-a, dakle antiruskim koracima, što znači da se djelovanje svake države članice u okviru Saveza smatra usmjerenim protiv Rusije", stoji u izjavi ambasade koju je prenijela Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).
 
Iz te medijske kuće koja je pod izravnom kontrolom vlasti u RS tražili su komentar ruske ambasade na najavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferović kako će Bosna i Hercegovina bez obzira na ruske prijetnje nastaviti svoj put ka članstvu u NATO-u.
 
"Mi ćemo nastaviti s našim NATO putem i o tome nećemo nikoga pitati", kazao je Džaferović u srijedu u Bruxellesu nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odmah nakon toga napao je Džaferovića tvrdeći kako je on sve što je kazao u Bruxellesu izrekao u lično i u ime svoje političke stranke.
"BiH nije donijela odluku o integracijama u NATO, nije zauzela stav o stanju Ukrajini niti o utjecaju bilo koje treće države na BiH", napisao je na Twitteru Dodik koji godinama uporno opstruira donošenje svih odluka bitnih za približavanje BiH članstvu u NATO-u unatoč činjenici da je to cilj definiran vanjskopolitičkom strategijom zemlje kao i njenim zakonom o odbrani.
Iz ambasade Rusije sada su pojasnili kako će BiH zbog svoje nacionalne sigurnosti biti "prisiljena poduzeti odbrambene mjere" protiv država koje odluče postati članicama NATO-a, prenosi Hina.
 
NATO je 2019. godine odobrio aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) BiH no nikakvi rokovi za eventualno punopravno pridruživanje nisu definirani.
 
 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1