fbpx

virus studija

Kanadska služba za javno zdravstvo potvrdila je prva dva slučaja zaraze virusom majmunskih boginja, nakon što su vlasti u pokrajini Kjubek rekle da istražuju 17 sumnjivih slučajeva dok broj zaraženih raste u Europi i Sjevernoj Americi.

Nekoliko je zemalja, uključujući Portugal i Španjolsku, zabilježilo slučajeve majmunskih boginja u posljednjih nekoliko tjedana, a jedan slučaj iz Sjedinjenih Američkih Država odnosi se na čovjeka koji je nedavno putovao u kanadsku pokrajinu Kjubek.

Prvi slučaj majmunskih boginja također je zabilježen u Australiji, što je izazvalo zdravstvenu uzbunu, poručile su lokalne vlasti. Nadležna zdravstvena tijela u australskoj državi Novom Južnom Velsu rekla su da su otkrila vjerojatan slučaj majmunskih boginja kod čovjeka u 40-im godinama koji se u Sidnej nedavno vratio iz Europe.

Velika Britanija, koja je prva signalizirala slučaj te bolesti 6. svibnja kod osobe koja je bila u Nigeriji, objavila je da ima ukupno devet identificiranih slučajeva. Prvi slučaj dijagnosticiran je i u Italiji u bolnici u Rimu, a još su dva slučaja suspektna. Prvi slučaj prijavljen je i u Švedskoj kod jedne osobe na području Štokholma. Osmero zaraženih prijavljeno je u Madridu, a u Portugalu je po pisanju lista Publiko zaraženo dvadesetak ljudi.

"Noćas je pokrajina Kjubek obaviještena da su dva uzorka, koje je poslao NML (Nacionalni mikrobiološki laboratorij), bila pozitivna na majmunske boginje. To su prva dva slučaja potvrđena u Kanadi", rekla je kanadska služba za javno zdravstvo u izjavi, dodavši da Kanada nikad prije nije vidjela takav slučaj.

Majmunske boginje, koje se uglavnom šire zapadnom i središnjom Afrikom, rijetka su virusna infekcija slična ljudskim boginjama, od kojih su blaže. Prvi put su zabilježene u Demokratskoj Republici Kongo 1970-ih. Broj slučajeva zaraze u zapadnoj Africi porastao je u proteklom desetljeću.

Simptomi uključuju groznicu, glavobolju i svrbež koji započinje na licu, a zatim se širi na ostatak tijela. Zdravstveni dužnosnici u Montrealu, najvećem gradu pokrajine Kjubek, novinarima su rekli da postoji veza između američkog slučaja i još nekoliko sumnjivih slučajeva u montrealskoj regiji.

Kanadska služba za javno zdravstvo rekla je da je američki državljanin, koji je nedavno iz SAD-a u Kanadu doputovao privatnim prijevozom, možda bio zaražen prije ili tijekom svog posjeta Montrealu.

Hina

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31