fbpx

fiat kragujevac foto RSE

Foto: RSE

Predstavnici sindikata su rekli da je država Srbija značajno pomogla toj kompaniji koja je, uz to dobila i jeftinu radnu snagu u Kragujevcu.

Radnici Fiatove tvornice automobila u Kragujevcu započeli su u u petak protest zbog odluke menadžmenta da na dvije godine "zamrzne" rad zbog pripreme proizvodnje električnog automobila, a radnicima je ponuđen odlazak u inostranstvo, ili otpremnina, objavila je Beta.

Potpredsjednik sindikata "Nezavisnost" Igor Anđić rekao je agenciji Beta da je nezadovoljstvo zaposlenih poruka kompaniji Fiat da tvornica mora opstati, a ako ne može, da je napusti, a država da potraži investitore iz Kine ili Njemačke.

Predsjednik Samostalnog sindikata u tvornici Saša Đorđević rekao je da će taj sindikat prije svega insistirati da od poslovodstva tvornice dobiju bolju ponudu za otpremnine za one radnike koji ne mogu otputovati na rad u inostranstvo u jednu od četiri Fiatove tvornice u Češkoj, Slovačkoj, Njemačkoj ili Italiji.

Ti predstavnici sindikata su rekli da je država Srbija značajno pomogla toj kompaniji koja je, uz to dobila i jeftinu radnu snagu u Kragujevcu.

Kompanija " Fiat Chrysler automobili Srbija", koja od nedavno posluje u sastavu kompanije Stellantis najavila je proizvodnju elektičnog vozila zbog čega planira "zamrzavanje" proizvodnje do 2024. godine, a radnicima je ponudila posao u jednoj od četiri tvornice u Češkoj, Slovačkoj, Njemačkoj i Italiji ili otpremnine. Zarade i financijski bonusi su različiti, ovisno o zemlji u kojoj se nalazi tvornica.

Prema izjavama nekoliko radnika za Betu, oni pristaju da rade i za minimalnu zaradu, samo da ne idu u inostranstvo.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4