fbpx

UIOZgrada

Uprava za indirektno oporezivanje 25. maja 2022. godine započinje intenzivne kontrole svih obveznika koji su obavljali promet u Bosni i Hercegovini koristeći usluge “brzih pošta”. Razlog za pojačane kontrole ovih obveznika su sumnje u neprijavljivanje kompletno ostvarenog prometa. 

Kako navode u priopćenju, u analizama koje su upravo završene u UIO došlo se do zaključka da veći broj obveznika, znatan dio prometa dobara u Bosni i Hercegovini, ostvaruje korištenjem usluga kurirskih poslova, odnosno poslova “brze pošte”.

Vodeći se određenim pokazateljima u ovom segmentu poslovanja, Uprava se obratila Agenciji za poštanski promet u BiH s ciljem pribavljanja spiska ovlaštenih osoba koja imaju licencu za obavljanje poštanskih usluga. Nakon dobijanja liste osoba koja se bave navedenom djelatnošću zatražena je dostava podataka o korisnicima usluga brze pošte i načinima plaćanja pošiljki. Na osnovu svih dobivenih informacija i podataka kreirana je lista osoba – obveznika, koji će biti predmet pojačanih kontrola od 25. maja2022. godine.

Na osnovu dobijenih informacija UIO je izvršila identifikaciju osoba koja u ovom trenutku nisu obveznici PDV-a u BiH, a koji su ostvarili promet (naplatu po pouzeću za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH), na godišnjem nivou iznad 50.000,00 KM. Ove osobe su već morala podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sistem PDV-a u BiH.

Pored toga, UIO je izvršila identifikaciju obveznika PDV-a koji su već registrirani u Upravi, ali je analizom utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na promet koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama.

Inspektori UIO će kontrole provoditi u prostorijama obveznika/lica, koji su identificirani da su prodavali dobra koristeći, između ostalog, i usluge “brzih pošta” u BiH. UIO poziva sve obveznike PDV-a, koji su u prethodnom periodu vršili promet dobara tako da su koristili i usluge “brzih pošta”, da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i ako uoče nepravilnosti da eventualno izmijene svoje PDV-e prijave. Također, iz UIO pozivaju obveznike koji nisu u sistemu PDV-a, a koji su prešli prag oporezivog prometa u iznosu od 50.000 KM, da hitno podnesu zahtjev za registraciju u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza u UNO.

Na ovakav način će obveznici izbjeći prekršaje i kazne u predstojećim kontrolama.

Inspektori UIO će pojačane kontrolne aktivnosti provesti na području cijele Bosne i Hercegovine. Aktivnosti na terenu počinju 25.5.2022. godine i provodit će se, s većim ili manjim intenzitetom, do kraja 8 (osmog) mjeseca 2022. godine, najavljuju iz ove uprave u priopćenju.

Indikator

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1