fbpx

Blok 7 Tuzla bbg

Izgradnja Bloka 7 Tuzla Termoelektrane Tuzla predstavljana je kao generacijski projekt koji će doprinijeti energetskoj nezavisnosti, stabilnosti i efikasnosti uz evropske ekološke standarde i kapitalne investicije. 

No, krajem prošle godine ovaj projekat je zaustavljen i doveden u pitanje nakon odsutajanja proizvođača opreme od investicija u prljave tehnologije poput General Electrica i izjave kineskog predsjednika da će njegova zemlja prekinuti podršku izgradnji novih termoelektrana na ugalj u inostranstvu. To praktično znači da Elektroprivreda BiH ostaje bez glavnog partnera za izgradnju Bloka 7 u Tuzli.

Nakon ove vijesti Parlament je zadužio Vladu FBiH da angažuje međunarodnog eksperta koji će analizirati ugovor koji je na snazi između EP BiH i kineskog partnera, prenosi Indikator.ba.

- Rok za analizu ističe za nekoliko dana, očekuje se da EP zajedno sa izabranim partnerima obavijesti federalnu Vladu o narednim potezima koji se moraju napraviti: ili da nastavimo izgradnju ili da je zaustavimo. Treće opcije nema! – izjavio je za N1 Nermin Džindić, ministar energije i rudarstva FBiH.

Već ranije su iz Vlade Tuzlanskog kantona u mandatu Kadrije Hodžića saopćili da se posljedice prekida izgradnje Bloka 7 ne mogu nabrojati. Samo u pripremne radove potrošeno je više od 18 miliona KM.

Još ranije su iz Elektroprivrede objašnjavali da je izgradnja od presudnog značaja za energetsku sigurnost, ali i za opstanak rudnika. Iz Sindikata rudara FBiH smatraju da je Blok 7 još prije par godina mogao biti završen da je politička elita pokazala odgovornost.

Ugovor o izgradnji potpisan je 2014, a tek pet godina poslije počeli su pripremni radovi. Godine 2024. u Tuzli je trebao biti izgrađen blok snage 450 megavata.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4