fbpx

zelenski v

Foto: Screenshot

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pojavio se u videosnimku snimljenom ispred njegovog ureda u Kijevu gdje najavljuje borbu u vrijeme dok ruske snage napreduju ka glavnom gradu. 

„Nećemo položiti oružje, branit ćemo našu državu“, rekao je on u snimku koji je objavljen u subotu ujutro, te pozvao sugrađane da ne vjeruju „lažima“ o predaji ukrajinske vojske.

U ranijem snimku, Zelenski je poručio naciji kako „moramo izdržati večeras“ dok je upozoravao na predstojeći ruski napad na Kijev i druge ukrajinske gradove.

„Ova noć će biti teža od dana. Mnogi gradovi u našoj državi su napadnuti. Černjihiv, Sum, Harkov, naši momci i djevojke u Donbasu, gradovi na jugu Ukrajine, a naročito Kijev. Ne smijemo izgubiti prijestolnicu. Obraćam se našim braniteljima. Večeras, na svim frontovima, neprijatelj će koristiti sve svoje snage da razbije naš otpor, bez imalo časti, uz okrutnost i nehumanost. Večeras napadaju, moramo svi razumijeti šta nas čeka. Moramo izdržati večeras“, istakao je.

Napadi višecjevnim raketnim sistemima

Naveo je kako su „stotine“ neprijateljskih vojnika ubijene u borbama, ali je priznao i kako je Ukrajina pretrpjela gubitke.

„Naš glavni cilj je okončanje krvoprolića. Neprijatelj trpi jake gubitke, stotine vojnika su ubijene kada su prešli granice i ušli na našu zemlju. Nažalost, i mi trpimo gubitke. Ukrajinci se hrabro odupiru agresiji koju je nemoguće opravdati, pa su okupatori prisiljeni izmišljati nevjerovatno apsurdne optužbe kako bi imali nešto da kažu“, poručio je Zelenski i optužio Rusiju da koristi višecjevne raketne sisteme kojima gađa stambene zgrade, uključujući i vrtić.

„Rakete Grad pogodile su vrtić u Vorzelu, kijevska regija. Rakete Uragan pogodile su Ohritku u regiji Sumi. Granate su pogodile stambene zgrade, skloništa i vrtiće. Kakav je ovo rat protiv ukrajinske djece u vrtićima. Jesu li to i ona ‘neonacisti’? Ili su NATO vojnici koji prijete Rusiji?“

Izvor: Al Jazeera i agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2