fbpx

sud 696x464

Pred narodnim poslanicima danas će se naći Prijedlog zakona o fiskalizaciji, a ako budu slušali advokate, neće biti usvojen. Bar ne onako kako je prvobitno planirano.

Naime, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske, Dalibor Mrša, 24. decembra protekle godine je Zakonodavnom odboru Narodne skupštine RS uputio dopis u kojem, između ostalog, navodi argumente protiv fiskalizacije advokatskih usluga. Najkraće rečeno, smatra da Narodna skupština treba da odredi izuzetke od primjene Zakona.

– Advokatska kancelarija nije samostalna trgovinska radnja, niti se rad advokata može izjednačiti sa radom drugih privatnih preduzetnika. Djelatnost advokata je krajnje kompleksna sa brojnim trajnim obavezama i posljedicama koje su od krucijalnog značaja za svakog klijenta i demokratiju u zajednici – navedeno je u dopisu Advokatske komore Srpske, uz pojašnjenje da “nagrade za izvršenu djelatnost advokata, prema Tarifi o nagradama i naknadi troškova za rad advokata, zavisi od vrste spora, od vrijednosti spora u parničnim postupcima, te od težine krivičnog djela u krivičnom postupku”.

Da li su argumenti Advokatske komore dovoljno snažni da bi se napravio ustupak pitali smo poslanika Srđana Mazalicu, koji je jedan od članova Zakonodavnog odbora Narodne skupštine RS. Mazalica je istakao da je u proteklom periodu na tu temu razgovarao s predstavnicima Advokatske komore, te da je glavni cilj pronalazak rješenja koje će biti svima “po mjeri”.

– Krajnji rezultat zavisi od nekih tehničkih rješenja, ali i odnosa prema drugim zakonima. S jedne strane, maksimalno ćemo se založiti da uvažimo objektivne okolnosti specifičnosti poslovanja advokatske djelatnosti, ali opet, s druge strane, najvažnije je da zakon bude pravičan i jednak za sve – kratko je prokomentarisao Mazalica.

Kako saznajemo, jedna od opcija je da se predloženi Zakon donekle izmijeni amandmanima, a u kojoj mjeri i na koji način saznaćemo na današnjoj sjednici Narodne skupštine.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i banjalučki advokat Milan Petković smatra da su primjedbe Advokatske komore opravdane, jer ova djelatnost nije fiskalizovana ni u jednoj zemlje regiona i Evrope. Ukoliko bi stupila na snagu, tvrdi da bi, pored štete koju bi nanijela advokatima, suočila građane s većim troškovima advokatskih usluga, jer bi im odmah morali biti ispostavljeni svi računi. Petković ne isključuje mogućnost štrajka, ukoliko primjedbe Advokatske komore ne budu bile uvažene.

– Nedavno se, upravo zbog najavljene fiskalizacije, u Crnoj Gori održao štrajk, kojem je i naša advokatska komora pružila podršku. Upravo zbog tog pritiska do fiskalizacije nije došlo – podsjetio je Petković.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1