fbpx

dodik

Finansijski udar zbog podrške politici Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine osjetiće, po svemu sudeći, brojne firme i kompanije. I dalje se očekuje najavljeno proširenje američkih sankcija. Brojne firme su pod, kažu analitičari, Dodikovom kontrolom.

Sve su češće špekulacije o tome koje će firme i kompanije na američkoj listi biti označene povezanim sa Miloradom Dodikom. Dodikova mreža, kažu iz opozicije, itekako je velika – proteže se čak od sektora poljoprivrede do marketinga, ugostiteljstva...

”Jedna od njih je i kompanija Prointer koja par godina nakon osnivanja ima promet od 50 miliona KM sa javnim ustanovama. Dodik je priznao da mu je sin u toj kompaniji savjetnik ili konsultant. Jasno je da je napravljena klijentilistička mreža privilegovanih firmi bliskih vlastima koje na tenderima dobijaju ogroman novac i isisavaju budžet i javna preduzeća RS’‘, tvrdi Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS).

Osim ove kompanije sa Dodikovim sinom dovode se u vezu i druge firme.

“Njegov sin je suvlasnik firme Eco Fruit, to je ona firma koja je dobila tri miliona kredita, ta firma je prijavila da je u 2020. godini imala dobiti od skoro pola miliona KM, tačnije 497.000 KM”, pojasnila nam je Jasna Fetahović, novinarka CIN-a.

Spisak firmi koje su na američkoj listi, a koji se pojavio u javnosti obuhvata robne kuće, apoteke, medije, građevinska preduzeća... Iz Američke ambasade nisu potvrdili postojanje takve liste.

”Nemamo informaciju o listi na koju se referirate. Sjedinjene Američke Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije kada su ugroženi sigurnost i stabilnost BiH”, naveli su za N1 iz ambasade SAD-a u BiH.

Nakon obznanjenih sankcija Dodiku vidjeli smo proslavu. No, to pokazuje nešto drugo, smatraju analitičari. Oni tvrde da su sankcije i američko prisustvo u jadranskom moru vrlo jasna poruka.

”Dodik sada pokazuje jasne znakove panike jer sankcije rade. Radiće još više kada njegovi saradnici, trabanti dobiju ostatak sankcija, a to će se uskoro vjerovatno dogoditi. A vojni nosač aviona uz morsku granicu BiH i Hrvatske je tu da se pokažu vojni mišići”, smatra Erol Avdović, novinar.

Iz SNSD-a smatraju da sankcije neće donijeti ništa. S druge strane, opozicioni političari ocjenjuju da je Dodik kapitulirao.

”Imali smo ovdje i situaciju da je još gorih pritisaka bilo poput smjenjivanja ljudi, sankcija i ko god to dobronamjerno analizira zaključit će da to ničemu dobrom nije donijelo. Ni pomirenju ni ičemu. Naprotiv”, dodala je Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba SNSD-a u PS BiH.

”Vidite kako je Dodik poklekao. Nema više najava da će osnivati vojsku RS, ukinuti OS, nema najava da će osnovati graničnu policiju, carine RS i ostale ustanove da će, kako je rekao, vraćati ingerencije”, istakao je Vukanović.

Sankcije razmatra i Velika Britanija. Tokom sjednice parlamenta rečeno je da je entitet RS na Londonskoj berzi prošle godine dobio 300 miliona eura, a taj novac se koristi, kažu, za otplatu dugova i kupovinu oružja. I to će ova država preispitati. Osim u drugim zemljama pozivi na nove sankcije sve glasniji su i unutar BiH.

Nakon svih najava novih političkih poteza Dodik sada, kažu analitičari, smiruje situaciju. Sankcije i finansijski udar koji se očekuje, ocjenjuju, daje rezultat.

(N1 / BN)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4