fbpx

WHO novi soj bll

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) će danas održati hitan sastanak o novom soju virusa korona otkrivenom u Africi, koji može imati povećan broj mutacija, prenio je britanski "Fajnenšel tajms".

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, prenio je predstavnicima WHO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta koronavirusa identifikovana do sada.

 
 

Rizik od brzog širenja bolesti

Nakon toga, WHO je odlučila da održi vanredno zasjedanje, rekao je De Oliveira za FT.

Stručnjaci WHO će navodno razgovarati o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva "zabrinutost" ili kao varijantu "od interesa”".

Tulio de Oliveira je tokom jučerašnje konferencije za novinare izjavio da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti.

Prema posljednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta koronavirusa. Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hong Kongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Neki svjetski lideri su odmah reagovali na vijest o pojavi novog soja, najavljujući nove mjere predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su berzanska tržišta širom svijeta doživjela pad izazvan neizvjesnošću.

Indijski zdravstveni zvaničnici su danas stavili sve države u stanje pripravnosti, tražeći da izvrše "rigorozan pregled i testiranje" putnika koji su stigli iz Južne Afrike, Bocvane i Hong Konga, kao i da uđu u trag i testiraju njihove kontakte.

Novi Zeland, također, pažljivo prati globalne savjete o novoj varijanti, a zamjenik premijera Grant Robertson poručuje da je nova varijanta "pravi poziv na buđenje za sve nas", kao i pokazatelj da ova pandemija još traje.

 

Veliki broj mutacija

Doktor Marija Van Kerkove, tehnički vođa SZO za kovid 19, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za štampu da se još uvijek ne zna mnogo o ovoj varijanti.

- Ono što znamo je da ova varijanta ima veliki broj mutacija. A zabrinutost je da kada imate toliko mutacija, to može uticati na to kako se virus ponaša - izjavila je Van Kerkove.

Dodala je da će se istraživači sastati kako bi "shvatili gdje su ove mutacije i šta to potencijalno može značiti" u smislu da li je prenosiviji ili da li ima potencijal da izbjegne imunitet.

Avaz

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4