fbpx

palmer M bbg

Specijalni izaslanik SAD-a za izbornu reformu u BiH, Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst sutra stižu u BiH.

Tri sedmice nakon prvih razgovora, ponovo će u fokusu biti izmjene Izbornog zakona BiH. Nova runda razgovora je već počela i to u Zagrebu, susretom Palmera sa premijerom Hrvatske Andrejem Plankovićem.

Palmer je u Zagrebu rekao da se Sjedinjene Američke Države i dalje zalažu za brisanje etničkog predznaka članova Predsjedništva BiH.

- To je komplicirano, ali moguće je ostvariti održivi izborni model koji je u skladu i s presudom ESLJP-a i s mantrom o jednoj državi, dva entiteta, tri konstitutivna naroda plus ostali. To ostaje nepromijenjeno - rekao je Palmer novinarima u Zagrebu.

U Sarajevo dolazi s prijedlogom da se akteri najprije bave izborom članova Predsjedništva i s time povezanim ograničenim izmjenama Ustava, a potom sveobuhvatnom izbornom reformom koja uključuje i izbore za Dom naroda.

- U izbornoj reformi moramo identificirati ono što je ostvarivo i fokusirati se na to. Mislim da se mogu riješiti oba problema. Ali ako se to pokaže teško, ja sam za to da prioritet bude izborni model za tri člana Predsjedništva - rekao je Palmer.


Vijesti.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5