fbpx

bitcoin pl

Guverner Fed-a Jerome Powell ističe da će Federalne rezerve morati da počnui sa ograničavanjem otkupa obveznica (tapering), ali ne i da počnu sa podizanjem kamata jer je zaposlenost još uvijek preniska, a očekuje se da će se inflacija smiriti sljedeće godine.

Fed trenutno otkupljuje 120 milijardi dolara mjesečno u državnim i hipotekarnim obveznicama, što je iznos koji će vjerovatno početi postepeno da opada već 2022. godine. U svojim nastojanjima da pronađe pravu ravnotežu između pune zaposlenosti i stabilnih cijena, američke Federalne rezerve trenutno nisu baš uspješne. Inflacija je znatno iznad ciljanih 2%, a zaposlenost je još uvijek ispod nivoa prije epidemije – pet miliona radnih mjesta manje.

Bitcoin takođe postaje sve važniji na Wall Streetu. Za činjenicu da je ovaj mjesec skočio za 50 posto i dostigao 67.000 dolara u srijedu (korekcija od 10 posto u drugoj polovini nedjelje) uglavnom je zaslužan ETF fond ProShares Bitcoin Strategy (koji trguje terminskim ugovorima na bitcoin), koji vrlo uspješno debitovao u New Yorku (gotovo nikad nije bilo tolikog prometa kada je debitovao s ETF fondom – čak milijardu dolara). Međutim, još uvijek je važno biti vrlo oprezan pri kupovini kriptovaluta, jer su one naravno daleko od imuniteta na velike fluktuacije i strme padove.

Krajem nedjelje ponovno je u fokusu bio Jack Dorsey koji je najavio mogućnost hiperinflacije.

Nije tajna da se Dorsey u ovoj situaciji kladi na bitcoin, slično milijarderu Paulu Tudoru Jonesu, koji je za CNBC rekao da su kriptovalute bolja zaštita od inflacije od zlata. U posljednjih godinu dana, naravno, nema sumnje da su bolje prošli oni koji se klade na bitcoin – cijena mu je porasla sa 13 hiljada (prije tačno godinu dana) na više od 60 hiljada dolara (novi rekord pao je u sredinu nedjelje : 66.930 dolara) ili za gotovo 400 posto, prenosi SEEbiz.eu.

Istovremeno, cijene zlata skliznule su za gotovo deset posto u posljednjih dvanaest mjeseci (plemeniti metali su porasli tek nedavno, srebro peti put zaredom na nedjeljnom nivou raste). Bitcoin ima sve više sljedbenika koji ovu uzbudljivu investiciju vide kao dobrodošao dodatak portfoliju, možda kao digitalno zlato.

bankar.me

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4