fbpx

Automotive TMD

Situacija na svjetskom tržištu, kada je riječ o rastu cijena električne energije, a koja se lagano prelila i na BiH, umnogome zabrinjava brojne poslovne subjekte. Još su, kažu, u iščekivanju rješenja federalne Vlade u dogovoru sa Elektroprivredom BiH, ali je neminovno da će do poskupljenja doći. To će, ističu, dodatno ugroziti njihovo poslovanje, ali i izvoz.

- Kao članica Udruženja poslodavaca FBiH, u potpunosti podržavamo apel Udruženja upućen Elektroprivredi BiH i Vladi FBiH u vezi sa objavljenim povećanjem električne energije realnom sektoru, poručuju iz kompanije TMD Group d. o. o. Gradačac, koja je ujedno i vodeća kompanija iz metaloprerađivačkog sektora i jedan od najvećih izvoznika u BiH.

Nakon uspješnog prevazilaženja krize izazvane pandemijom, te restrukturiranja globalnih lanaca dostave, TMD Group ima mogućnost da zbog konkurentnosti dodatno poveća i proširi poslovne aktivnosti i izvoz. Međutim, predloženo povećanje električne energije od 100 posto, što je prijedlog koji su neke firme već dobile, za njih predstavlja prijetnju “ne samo mogućnosti dodatnog rasta nego i zadržavanja uposlenosti ostvarenih kapaciteta”.

 

- TMD Group ne može prenijeti povećanje cijena struje na svoje ino-kupce. U tom smislu jako je bitno da se Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH strateški odrede spram predloženog povećanja, te da umjesto izvoza električne energije podrže rast i razvoj domaćih firmi koje su konkurentne na globalnom tržištu. Time će omogućiti povećanje zaposlenih, a u konkretnom slučaju metaloprerađivačke industrije podržati i još 11 grana u ekonomiji BiH. Očekujemo da će Vlada omogućiti povoljnije tarife kao što je to uradila za stanovništvo, te da će postepenim povećanjima pomoći realnom sektoru da ostane konkurentan na duže staze, poručuju iz menadžmenta ove kompanije koja broji više od 700 uposlenih.

Kako smo pisali, naredna sjednica Vlade na kojoj bi trebalo biti riječi o rješenjima za realni sektor trebala bi se održati u ovoj sedmici.

 

Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5