fbpx

Evropska unija

Lideri članica EU razgovaraće o prijedlozima koje je prošle sedmice objavila Evropska komisija u kojima su navedene mjere koje administracije mogu da preduzmu.

Većina članica EU već je iznijela planove za zaštitu potrošača od poskupljenja, uključujući smanjenje poreza na energente i subvencije za siromašnija domaćinstva i lideri će danas ohrabriti ostale da prate njihov primjer.

U nacrtu saopštenja sa samita, u koji je uvid imala agencija Rojters, upućen je poziv članicama da hitno iskoriste prijedloge kako bi na kratkoročnom nivou olakšale probleme najugroženijim potrošačima i dale podršku evropskim kompanijama.

Cijene gasa u Evropi dostigle su rekordne iznose usljed otežane isporuke i oporavka privreda od pandemije kovida 19.

Članice EU, uključujući Španiju, Italiju i Grčke žele da Unija na poskupljenje odgovori promjenom regulativa i predlažu zajedničku kupovinu gasa radi formiranja strateških rezervi.

Ostale, poput Njamačke i Belgije nisu za reforme regulativa kao odgovor na kratkoročnu krizu. Evropska komisija je izrazila očekivanje da će se cijene gasa stabilizovati do aprila.

U nacrtu zaključaka sa samita nisu usvojeni određeni postupci i na današnjem sastanku će, vjerovatno, odgovornost za ovo pitanje biti prenesena na ministre energetike EU koji će održati vanredni sastanak 26. oktobra.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2