fbpx

Blok 7 Tuzla bbg

U Federaciji BiH poskupjeće električna energija ukoliko ne bude finaliziran projekat blok 7 Termoelektrane Tuzla, upozoravaju parlamentarci i stručnjaci.

I dok parlamentarci već mjesecima čekaju konkretniju informaciju o tome, u Vladi Federacije BiH tvrde da razlog eventualnog poskupljenja struje neće biti problem sa izgradnjom ovog bloka, već evropska regulativa i politika Vlade FBiH.

"Nezavisnim" su kazali da nastoje da ne opterećuju građane preko njihovih mogućnosti po pitanju cijene električne energije.

S druge strane, parlamentarci, a i stručnjaci tvrde da, ukoliko ne bude bloka 7, to znači da FBiH neće imati dovoljno električne energije i da će je morati uvoziti, što neminovno vodi poskupljenju.

Kako "Nezavisne" saznaju, problem u ovom projektu, vrijednom milijardu i po KM, nastao je zbog opreme.

Naime, Federacija BiH od kineskog investitora tražila je da postavi opremu proizvođača "Siemens", na šta je kineska strana pristala, ali je prije dva mjeseca od investitora došla obavijest da ne može ispuniti svoje obaveze, jer je isporučilac otkazao ugovor.

"Da li će projekat biti nastavljen pitanje je na koje će vrlo brzo odgovor dati Parlament FBiH, jer je ta instanca i definirala parametre ugovora. U slučaju da ne dođe do izgradnje bloka 7, veoma brzo bismo se okrenuli nadoknadi potrebnih količina električne energije iz drugih izvora i do okončanja rada postojećih termokapaciteta bismo obezbijedili dovoljne količine energije za našu zemlju", ističu iz Vlade.

Aner Žuljević, delegat u Domu naroda FBiH, kaže da je potrebno zatražiti posebnu tematsku sjednicu na kojoj bi bi bile date potpune informacije, jer je odgovor koji su parlamentarci dosad dobili od Vlade FBiH štur i ništa ne govori.

"Situacija je takva da bez bloka 7 mi, od zemlje koja je bila izvoznik, postajemo uvoznici električne energije. Priča o povećanju cijena ima osnovu u povezanosti s blokom 7, jer vi kad postajete uvoznici ne kontrolišete dio oko formiranja cijene. A kako je struja berzanska roba, ta cijena može rasti, a može padati, u skladu s tim kako je formira međunarodno tržište", kaže Žuljević, koji ističe da je blok 7 strateški projekat, kao i da je ekološki prihvatljiv.

"Ovo je najveća poslijeratna investicija kada je u pitanju Federacija. Stručnjaci su rekli da je ovo dobar projekat, da predstavlja manje zagađenje, da se time gase blokovi 3, 4 i 5 i da njime ostvarujemo elektroenergetsku nezavisnost. Vrlo jasno smo znali kolika su sredstva, kolika je kamatna stopa. Ništa nije bilo sakriveno u javnosti", rekao je Žuljević i dodao da ne bi donijeli zdravorazumsku odluku kada bi odustali od izgradnje bloka TE 7.

Žujević ističe i bojazan da će građani veću cijenu električne energije plaćati i zbog problema u funkcionisanju rudnika, koji su dio koncerna "Elektroprivrede BiH".

Ismet Osmanović, poslanik SDA u Predstavničkom domu FBiH, ističe da će odmah ovaj mjesec tražiti tematsku sjednicu ovog doma kako bi dobili potpunu infromaciju o tome šta se dešava s ovim projektom. Dodaje da će tražiti da se na sjednicu pozove i kineski investitor.

"Parlament je sve odobrio, uključujući kredit i zaduženje kod kineske banke. Kroz sve to trajao je i pritisak Evropske energetske zajednice, koja je bila protiv ovog projekta. Upozoravani smo da blok 7 u Tuzli nije ono što BiH treba da radi kao članica Energetske zajednice.

Uprkos tome, smatrali smo da je to važan projektat za nas i da je direktno vezan za rudnike i, ono što je najvažnije, vezan je i za rok trajanja postojećih termoblokova 3, 4 i 5 u Tuzli, koji treba da se ugase jer su izraubovani.

Blok 7 sve bi zamijenio, riješio bi pitanje snabdijevanja električnom energijom na kvalitetniji način i bio bi ekološki prihvatljiviji. Riješili bismo pitanje proizvodnje struje koja je u ovom momentu potrebna BiH i osigurali bismo i kontinuirano grijanje Tuzle, Lukavca, pa i Živinica", kazao je Osmanović.

I Borislav Marić, inženjer rudarstva, za medije je ranije kazao da, ako projekt izgradnje bloka 7 TE Tuzla ne bude realiziran, BiH će morati uvoziti električnu energiju, što će rezultirati poskupljenjem struje. Tvrdi da bi finalna faza izgradnje bloka TE 7, koja se još čeka, omogućila da Federacija, a samim tim i BiH, ima energetsku neovisnost i riješi pitanje više od 15.000 rudara, čija je egzistencija bez izgradnje bloka 7 i te kako upitna.

Nezavisne

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1