fbpx

ukc kovid odjeljenje15

Prema dnevnim izvještajima epidemiološka situacija u RS ima tendenciju pogoršanja, jer je evidentan rast broja novozaraženih građana, ali u većini zdravstvenih ustanova su za "Nezavisne novine" kazali da još nema potrebe da pređu na kovid režim rada.

S pojavom pandemije virusa korona prošle godine zdravstvene ustanove u Srpskoj su reorganizovale način rada te je tada ukinut hladni operativni program, a većina bolničkih kapaciteta, kao i radne snage, usmjerena je na liječenje oboljelih od kovida-19.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u Srpskoj je juče registrovano 150 novooboljelih, dok ih je dan ranije bilo 25, a trenutno je hospitalizovano 210.

Da se sada, uprkos rastu broja oboljelih, ne razmišlja o povratku na kovid režima rada, potvrdili su za "Nezavisne novine" u većini zdravstvenih ustanova, te su dodali da se nadaju da neće ni imati potrebe da prelaze na ovaj režim.

Ivan Popović, direktor Bolnice u Zvorniku, kazao je da je nažalost došlo do pogoršanja epidemiološke situacije te da trenutno u ovoj bolnici imaju sedam kovid pacijenata.

"Dobro je što su to pacijenti s lakšom ili srednje teškom kliničkom slikom. Još ne razmišljamo o prelasku na sistem kovida, moram naglasiti da je Bolnica u Zvornik od početka pandemije radila punim kapacitetom i ni u jednom trenutku nismo odustajali od operativnih programa", naglasio je Popović za "Nezavisne novine".

Dodao je da se nada da neće ni doći do takve situacije u kojoj će biti primorani da obustavljaju rad ambulanti ili zatvaraju neka odjeljenja.

"Pomaže i to što je u našoj ustanovi oko 90 odsto ljekara vakcinisano protiv virusa korona", kazao je Popović.

U Bolnici "Sveti vračevi" u Bijeljini su za "Nezavisne novine" potvrdili da nisu reorganizovali svoj režim rada te da je u kovid bolnici trenutno na liječenju devet bolesnika, od kojih je četvoro na respiratorima, a na kiseoničnoj terapiji je petoro.

"Svi bolesnici su sa teškom ili težom kliničkom slikom. Stanje u kovid bolnici je pod kontrolom, ali činjenica da svakodnevno postoje novi prijemi ukazuje na ozbiljnost situacije", naveli su u Bolnici "Sveti vračevi".

Dodali su da Krizni štab bijeljinske bolnice svakodnevno zasjeda i prati epidemiološku situaciju, te da će odluku o eventualnim izmjenama režima rada donijeti u skladu s Institutom za javno zdravstvo RS.

"Podsjećamo, Bolnica 'Sveti vračevi' je tokom 2020. godine obavljala sve elektivne, hladne, operacije", kazali su u bijeljinskoj bolnici.

Istakli su da su period od više od mjesec dana kada nisu imali nijednog kovid pacijenta iskoristili da adaptiraju jednu od kovid bolnica.

"Razveli smo sistem gasova i omogućili 47 novih mjesta za teške bolesnika kojima je potrebna respiratorna podrška", zaključili su u Bolnici "Sveti vračevi".

Dom zdravlja Bijeljina takođe ne razmišlja o prelasku na kovid režim rada.

"Imamo povećan broj zaraženih u odnosu na period juna i jula, sada imamo oko 60 i 70 odsto pozitivnih slučajeva od svih testiranih", kazala je Bojana Paleksić Dokić, specijalista porodične medicine Doma zdravlja Bijeljina.

Nenad Stevandić, zamjenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS), kazao je da se ova zdravstvena ustanova, zbog povećanog broja novozaraženih virusom korona, djelimično vratila na kovid režim rada.

"Zasad su dva sprata zauzeta kovid pacijentima, dok se ne uradi rekonstrukcija", rekao je Stevandić.

Nezavisne

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5