fbpx

vakcina epa 21

Dok se Evropa bori se sa sve većim brojem slučajeva koronavirusa uzrokovanim varijantom Delta, nekoliko zemalja čini vakcinaciju obaveznim za zdravstvene radnike, a neki čelnici čak razmišljaju o tome da vakcine budu obavezne za sve. 

I Francuska i Grčka slijede put Italije, koja je u aprilu učinila vakcinaciju obaveznom za zdravstvene radnike, javlja CNN.

Britanska vlada, koja napreduje sa svojim planom ukidanja mjera uprkos upozorenjima stručnjaka, ranije je saopćila da će od oktobra propisati mjere obaveznog vakcinisanja za osoblje u staračkim domovima.

Nisu svi zdravstveni radnici zadovoljni ovim potezom. U Italiji se ove sedmice saslušava nekoliko sudskih osporavanja onih koji se ne žele vakcinisati. U Velikoj Britaniji peticija protiv plana da se vakcine učine obaveznim dobila je više od 72.000 potpisa.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će zdravstveni radnici, zaposlenici u domovima za njegu i oni koji rade s ranjivim i slabim pacijentima u Francuskoj morati biti vakcinisani do 15. septembra.

Govoreći na LCI televiziji nakon Macronove najave, ministar zdravlja Olivier Veran dodao je da će nevakcinisan zdravstvenim radnicima biti zabranjen odlazak na posao i neće dobijati plate.

U međuvremenu, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis najavio je u ponedjeljak da će vakcinacija biti obavezno za osoblje staračkih domova, a stupa na snagu odmah. Oni koji odbiju bit će suspendovani s posla od 16. augusta, rekao je on, dodajući da će od septembra vakcinacija biti obavezno za sve zdravstvene radnike u javnom i privatnom sektoru.

Mitsotakis je rekao da će od petka do kraja augusta samo oni koji su primili vakcinu moći posjetiti zatvorena komercijalna područja poput zabavnih centara, barova, pozorišta i kina.

Agencije

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2