fbpx

Sarajevo trg

SARAJEVO - Kancelarija za reviziju institucija BiH kompletirala je analizu rada i poštovanja propisa u ministarstvima, kancelarijama, agencijama, institutima i drugim adresama na tom zajedničkom nivou vlasti, a završna ocjena pokazuje da su neki od starih znanaca ponovo na rubu negativne ocjene, piše Glas Srpske.

Revizori su u petak objavili treću, posljednju grupu izvještaja revizije za 2020. godinu, a pod lupom se našlo 28 institucija, među kojima su i važni resori u Savjetu ministara. Samo dvije institucije su dobile pozitivno mišljenje i za finansijski dio i onaj koji se tiče usklađenosti poslovanja sa zakonima i propisima, a ostali su upozoreni na propuste na određenim stavkama.

Mišljenje s rezervom na finansijske izvještaje, uz skretanje pažnje po osnovu usklađenosti dobile su četiri institucije, a jednoj je skrenuta pažnja na usklađenost poslovanja, uz istovremeno izražavanje rezerve sa skretanjem pažnje na finansijske izvještaje.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je “zaradila” mišljenje sa rezervom jer nisu poštovali Zakon o radu, Generalni sekretarijat Savjeta ministara nije evidentirao u poslovne knjige informacioni sistem za interoperabilnost, vrijedan 705.401 KM dok Granična policija BiH nije u potpunosti ispoštovala Zakon o javnim nabavkama.

Ministarstva odbrane i inostranih poslova, takođe, nisu, između ostalog, na propisan način vodili poslovne knjige, a naplaćeni prihodi Službe za poslove sa strancima nisu sravnjeni na pravi način. Kancelarija za razmatranje žalbi nije povrat naknada za uvažene žalbe, u vrijednosti od 1.084.519 KM, evidentirala u poslovne knjige.

Ključne zamjerke

* vođenje poslovnih knjiga

* neevidentiranje prihoda

* zapošljavanje bez konkursa

* postupci javnih nabavki

* korištenje službenih vozila

Institucijama je, osim pobrojanog, skretana pažnja i na druge stvari. Tako je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, ukazano da im pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji još nije usklađen sa odlukom Savjeta ministara, a utvrđeni su i nedostaci u postupku javne nabavke. U resoru odbrane, osim na stalni problem u vezi sa vojnom imovinom koji bi trebalo da bude riješen na višim nivoima vlasti, ukazano je na to da nije uspostavljen efikasan sistem evidentiranja po zaključenim sporazumima za donacije, a lista zamjerki poduža je u resoru inostranih poslova.

- Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji nije usklađen sa odlukama Savjeta ministara i nije rađeno na sistemu finansijskog upravljanja i kontrole – piše u njihovom revizorskom izvještaju uz upozoravanje na angažovanje osoba po osnovu ugovora o djelu i nedostatke u procesu javnih nabavki.

Rukovodstvu Službe za poslove sa strancima je, ne izražavajući rezervu na mišljenje o usklađenosti, skrenuta pažnja na način obračuna plata, kao i na korištenje jednog  broja službenih  specijalizovanih  vozila te to da je prijem radnika na određeno vrijeme zasnovan bez sprovođenja konkursa.

Na angažovanje lica po osnovu ugovora o djelu upozoreno je rukovodstvo u Kancelariji za razmatranje žalbi. Na nivou BiH formirano je ukupno 75 institucija, a za njihov rad godišnje odlazi oko 900 miliona maraka.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 88.5%
Ne - 9.4%
Nije mi bitno - 1%

Ukupno glasova: 96
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 9.3%
Ne - 88.4%

Ukupno glasova: 43
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3