fbpx

koalicija bb

Nakon što su lideri srpskih stranaka i vladajućih i opozicionih neupitnim konsenzusom odbacili nametnute odluke Visokog predstavnika Valentina Inzka, na sastanku je kako saznaje N1 bilo zanimljivih rješenja i koraka. U petak bi, kako je to najavljeno, iza zatvorenih vrata NSRS trebala da raspravlja o dva zakonska rješenja.

Jedan je izmjena Krivičnog zakonika RS u dijelu koji kažnjivim, kaznom zatvora, dodaje i “nazivanje srpskog naroda genocidnim i Republike Srpske genocidnom tvorevinom”. Takvu mogućnost prvi je, prije sastanka u NSRS, novinarima kao prijedlog iznio lider PDP Branislav Borenović.

Drugi zakon bio bi , kako saznajemo, prijedlog Ujedinjene Srpske, koji je već izrađen, no o njemu bez detalja. U ovoj stranci kažu da poštuju dogovor da se ne iznose detalji sa sastanka.

Interesantno je, da je lider SNSD Milorad Dodik na sastanku predložio i mogućnost široke Vlade nacionolnog jedinstva. No, na toj temi se učesnici nisu mnogo zadržali.

Inače, ta ideja se već izvijesno vrijeme pominje u političkim kuloarima i to kao dobro moguće efikasno rješenje za prevazilazenje problema unutar SNSD i koalicije.

Zaključak koji je pročitao predsjednik parlamenta RS Nedjeljko Čubrilović: “Ne postoji legalni VIsoki predstavnik, odbacujemo saradnju sa istim”, kako saznajemo iz pojedinih političkih stranaka, pogrešno je formulisan. Navodno, tvrde naši izvori sa sastanka o prekidu saradnje sa novim Visokim predstavnikom, nije bilo decidno ni govora, ni dogovora.

Sastajanje ili ignorisanje Christiana Schmidta, koji u avgustu dolazi u Bosnu i Hercegovinu, tako je ostalo jedino upitno nakon sastanka. U petak je predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao da će se sa Schmidtom sastati isključivo da mu prenese da ne prihvata nametanja.

“3. avgusta u Predsjedništvo trebalo bi da dođe Christian Schmidt, najvjerovatnije ću otići na taj sastanak i poručiti mu da za Republiku Srpsku nije relevantan. Što se tiče njegove uloge visokog predstavnika, koju su izmislisli, ako ne bude potvrde u Savjetu bezbjednosti, ne mislim da prihvatim saradnju sa Schmidtom u bilo kom segmentu”, rekao je Dodik u petak, pola sata nakon sto je Valentin Inzko nametnuo odredbe krivičnog zakona o negiranju genocida.

N1

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31