fbpx

policajac ubica Floyd

Bivšem policajcu Dereku Chauvinu izrečena je kazna za prošlogodišnje ubistvo Georgea Floyda na ulicama Minneapolisa.

Chauvin je osuđen na 22 i pol godine zatvora.

Tužitelji su tražili 30-godišnju zatvorsku kaznu, što je duplo veća kazna od one koju predviđaju smjernice za počinitelje prvog kaznenog djela, piše Index.hr.

Sudija okruga Hennepin Peter Cahill ranije ovoga mjeseca je presudio da su tužitelji uspostavili temelje za davanje oštrije kazne Chauvinu.

Porota je Chauvina (45) proglasila krivim 20. aprila.

Odbrana Chauvina je tražila uslovnu kaznu i novo suđenje. Chauvinov advokat argumentirao je da njegovom klijentu nije omogućeno pravedno suđenje zbog grešaka tužitelja i porote.

Video policajca Chauvina koji kleči na vratu 46-godišnjeg Georgea Floyda više od devet minuta izazvao je bijes širom svijeta te je pokrenut najveći protestni pokret u SAD-u u posljednjim desetljećima.

Tužitelji države Minnesote napisali su da je Chauvinov zločin šokirao savjest zemlje.

Sudija Cahill je prošloga mjeseca ustanovio da su tužitelji pokazali da postoje četiri dodatna faktora koja omogućavaju veću zatvorsku kaznu za Floyda. Sudija smatra da je Chauvin iskoristio svoju poziciju povjerenja i autoriteta, da se odnosio prema Floydu okrutno, da je počinio zločin kao dio skupine s tri druga policajca te da je ubio Floyda pred djecom.

Eric Nelsen, Chauvinov advokat, zatražio je uslovnu kaznu, argumentirajući da se ubistvo Floyda može opisati kao pogreška učinjena u dobroj vjeri.

Chauvin je sudjelovao u hapšenju Floyda zbog sumnje da je Floyd koristio lažnu novčanicu od 20 dolara.

Tri preostala policajca uključena u Floydovo hapšenje su, poput Chauvina, otpuštena dan ranije. Njima će se suditi iduće godine zbog pomaganja i podržavanja Floydovog ubistva.

Vijesti.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 88.5%
Ne - 9.4%
Nije mi bitno - 1%

Ukupno glasova: 96
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 9.3%
Ne - 88.4%

Ukupno glasova: 43
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3