fbpx

03 Balkan Perspective Nr.16 Cover BHS 01 comp 810x1075

Ja se vrlo dobro sećam pitanja na pres konferenciji na kojoj je novinar pitao što ste vi snimili antiratnu pesmu kad je rat završen, mislivši na to da se stišavaju sukobi u Hrvatskoj. To je ono što mi je baš ostalo u sećanju pošto ja nisam video to tako, ja sam video da se najgori rat tek priprema.

Srđan Gojković Gile, član novotalasne grupe Električni orgazam

Godine 2021. obeležava se 30. godišnjica događaja koji su rezultirali nasilnim raspadom Jugoslavije. Priče o nasilju i ratu i dalje odjekuju regionom Zapadnog Balkana kroz etnocentrične politike, istorijski revizionizam, negiranje ratnih zločina, nacionalističke politike, kao i zanemarivanje važnosti suočavanja sa zajedničkom prošlošću.

Međutim, izdanje Balkan.Perspectivesa „Šta bi bilo da smo miru pružili šansu?“ osvetljava pojedince i organizacije koje su se usprotivile ratnom huškanju, idealizaciji nasilja i nacionalističkim politikama poslednjih decenija. Balkan.Perspectives posvećuje prostor promišljanju o ovim raznovrsnim pokretima i njihovim zajedničkim osnovama, nastojeći time da razmotri važnost mirovnih i antiratnih pokreta u Jugoslaviji. Istovremeno, želimo da odamo počast ovom nasleđu u svetlu trenutnog aktivizma i društvenih pokreta. Snažno verujemo da antiratna i mirovna iskustva i aktivizam u postjugoslovenskom kontekstu imaju odjeka u sadašnjim oblicima protesta civilnog društva i aktivizma u regionu, jer se ove inicijative nisu pojavile u političkom vakuumu. Naime, različiti (post)jugoslovenski antiratni aktivistički pokreti prisvajali su ideje i razvijali se iz uspavanih društvenih mreža koje su stvorene studentskim, feminističkim i ekološkim angažmanom u socijalističkoj Jugoslaviji. Antiratni aktivizam je zauzvrat poslužio kao platforma za stvaranje društvenog i materijalnog kapitala, koji je omogućio uspostavljanje organizacija koje su i dalje aktivne i posvećene zaštiti ljudskih prava širom prostora bivše Jugoslavije.”

Šesnaesto izdanje časopisa Balkan.Perspectivesa možete pregledati na OVOM LINKU.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4