fbpx

SABNOR antifasisti

 Foto: Mreža za izgradnju mira

Nakon sramnog izjednačavanja Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i Jugoslovenske vojske u otadžbini, odnosno stavljanja u istu ravan Josipa Broza Tita i Draže Mihailovića i njihovog doprinosa u antifašističkoj borbi, na akademiji organizovanoj u Beogradu u povodu 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, reagovao je Savez antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine.

"Mi antifašisti Bosne i Hercegovine nemamo pravo na šutnju. Tim više što je tom sramnom činu prisustvovao i Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te svojim istupima podržao takav revizionizam istorije i istorijskih činjenica.
Najoštrije osuđujemo takvo predstavljanje naše domovine, te tražimo od Parlamentarne skupštine BiH da o ovom pitanju, po hitnom postupku, zauzme stav", navode u saopćenju.

Traže od Predsjedništva države, koje je zaduženo za vođenje vanjske politike, da informiše građane na kojem državnom organu je donesena odluka o izjednačavanju četničkog i partrizanskog pokreta.

"Ako takve odluke nema, tražimo od pravosudnih organa BiH, ali i Parlamentarne skupštine BiH da preduzmu sve zakonske mjere kako bi se svi, bez obzira na kojoj funkciji bili, koji na ovakav način sramote državu, adekvatno sankcionisali i uklonili iz javnog prostora.

U protivnom ne ostaje nam ništa drugo nego da pozovemo narod u odbranu domovine i njenog najčasnijeg dijela istorijskog naslijeđa", poručuju iz SABNOR-a BiH.

Istovremeno, pozivaju sve antifašiste iz država nastalih raspadom Jugoslavije, da se udruže, baš onako kako su bili udruženi Titovi partizani, "zajedno suprotstave avetima povampirenog neofašizma, koji je digao glavu, i sasječemo ga u korjenu. Budimo dostojni onih čija djela baštinimo! Smrt fašizmu – sloboda narodu", poručili su iz SABNOR-a u BiH.

Radio Sarajevo

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4