fbpx

brisel mart2020 ag

Šefovi diplomatija Evropske unije održat će danas u Briselu strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažiranju EU-a s partnerima na Zapadnom Balkanu, “zahuktavanju zajedničkih potencijala, partnerskom djelovanju u sučeljavanju sa svjetskim izazovima”.

U pripremnom dokumentu za današnje ministarsko zasjedanje EU navodi se da će biti sagledano kako da se “oblikuje zajednička budućnost unutar Evropske unije kroz hitne i zajedničke akcije”, s ciljem da se ojača i saradnja na polju sigurnosti, prenosi Balkans Aljazzera.

Visoki predstavnik EU-a Josep Borrell dat će ministrima na uvid non-paper, u kojem se predočava da je “jasan cilj Zapadnog Balkana puno članstvo u EU, a svaka sugestija za neki drugi put je odvlačenje pažnje s lošim posljedicama po snažni posao koji se nužno mora odraditi da bi se ostvarila vizija ujedinjene, snažne i napredne Evrope”.

Neimenovani visoki zvaničnik EU-a je rekao da ministri žele utvrditi kako pospješiti saradnju sa Zapadnim Balkanom zarad stabilnosti i sigurnosti same EU, a Unija može biti sigurna i zaštićena samo ako je i Zapadni Balkan siguran i otporan, s tim da se uveća mogućnost za proces koji taj region vodi u Evropsku uniju.

Ministri vanjskih poslova Unije će to dodatno razmotriti i kad u utorak budu zasjedali u formatu “Opći poslovi”, a šefovi država ili vlada treba u junu razgovarati kako odnose sa Zapadnim Balkanom ugraditi u strategijske prioritete EU.

Radio Sarajevo

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4