fbpx

Benjamina Karić

Novoizabrana gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić obratila se vijećnicima Gradskog vijeća Sarajeva nakon što je položila svečanu zakletvu. Kazala je kako je ovo velika čast i obaveza te da će učiniti sve da sa svojim saradnicima opravda povjerenje. Pozvala je sve vijećnike i uposlenike Gradske uprave da joj pomognu u razvijanju glavnog grada BiH i podsjetila na njegove vrijednosti. Najavila je nove korake u Gradskoj upravi. 

Istakla je da će, kao gradonačelnica, vodiit se interesima građana i dati puni doprinos. Zahvalila se dosadašnjem gradonačelniku Abdulahu Skaki na svemu pozitivnom što je uradio za Sarajevo.

“Želim da budemo veliki tim koji radi isključivo u interesu Sarajeva i BiH. Moramo služiti Sarajevu i njegovim građaniama i građankama. Ljubav prema našem Sarajevu treba biti glavni motiv našeg djelovanja. Svima nama koji imamo privlegiju da se nalazimo u Vijećnici, ta ljubav treba biti vodilja. To znači razumjetni građane, njihove probleme i raditi u njihovu korist. Sarajevo je grad koji poznaje cijeli svijet. On u sebi spaja mnogo toga, što je šire od naše historije i civilizacije. Mi naše civilizacijske vrijednosti dijelimo sa drugima i u zemlji, regiji i kontinentu. Ponosni smo na naše vrijednosti i dokazanu hrabrost. Želimo razvijati odnose sa svim gradovima prijateljima Sarajeva i razvijati nova. Podsticati privredne, ekonomske, sportske, kulturne i druge subjekte na razvoj. Posebnu pažnju posvetiti diplomaciji gradova koja dobija na značaju”, kazala je Karić.

Naglasila je kako je Sarajevo evropski, slobodarski, olimpijski grad te da uvijek izlazi kao pobjednik.

“Duh Sarajeva je neuništiv. Ono je antifašističko, civlizacijsko, građansko i slobodorasko. Budimo ponosni na historiju grada koja je pokazla da i u najtežim situacijama ne odustaje od cvilizacijskih vrijednosti. Naš grad ponovo ovoih mjeseci prolazi kroz težak period, pandemija odnosi ljudske živote i ostavlja duboke posljedice. Svi moramo dati svoj doprinos u suočavanju s posljedicama krize, moramo iskazati solidarnost, odgovornost i hrabrost”, kazala je.

Navela je kako je svjesna ograničenaj Gradske uprave u smislu ovlaštenja, ali i istakla kako vjeruej da zajedno mogu pomoći građanima kako bi lakše prevazišli ovaj period i osjetili da su posvećeni njihovom boljitku.

“Gradska uprava mora biti u funkciji građana i mora biti otvrena prema njihvim incijativama u vezi budućeg razvoja i boljeg funkcionisanaj postojećeg sistema. Želim vjerovati da ćemo u projektima imati podršku viših nivoa vlasti kako bi naš grad, kao glavni grad BiH, dobio novu fizionimiju uz njegovanje tradicionalnih vrijendosti. Da Sarajevo u budućnosti postane prepozantljivije kao privredni, kulturni, naučni, duhovni i administrativni centar, grad otvoren za sve dobronamjerne ljude, koji privlači ljude da investiraju zananje i nvoac, grad koji njeguje slobodaraski duh i privržen je civilzacijskim vrijednostima. Želim dati svoj doprinos i dati sve da se to ostvari”, kazala je Karić.

Naglasila je kako će insistirati na borbi za ravnopravnost svakog čovjeka, te da popziva na jedinstvo u različitostima što je, kazala je, bogatstvo, a ne hendikep.

“Tražit ću najveći mogući zajednički imenitelj u našem gradu, radu i praksi. Želja mi je da nas naši sugrađani dožive kao konstruktivne, odgovorne i demokratski izgrađene javne uposlenike. Ne priznajem i ne podržavam podjele. Naša misija je da ujedinimo i stvaramo nove vrijednosti, da nas po tome pamte građani. Srajevo i Sarajlije s ujedno tradiconalni i modern. Prepoznali su zla i oduprli se kako tokom agresije i najduže opsade jednog grada u Evropi, tako u borbi protiv fašizma nakon čijeg je sloma naš grad doživio punu obnovu i prosperitet. Vjerujem da dolazi vrijeme renesanse i prosperiteta nešeg grada, pomozite mi u tome”, aplovala je.

Poručila je kako će se fokusirati na racionaliziranje troškova Gradske uprave i prilagoditi ih trenutnim okolnostima. dati dopirnos u borbi protiv svih bolika kriminala, korupcije i nepotizma, uspostaviti kvalitetne odnose s vijećnicima, dati prenost ozbiljnim, poštenim i stručnim ljudima koji mogu unaprijediti rad gradske uprave, te podržati naučnike, sportiste, privrednike kao i inicirati projekte i dati podršku postojećim. Foksu će biti i na saradnji sa svim gradovima svijeta, ali i na boljoj saradnji s gradovima poptu Tuzle, Zenice, Banjaluke, Brčkog, Bihaća itd.

“Moramo pokazati da je Sarajevo istinski glavni grad naše države. Pokazat ćemo senzibilinost prema najastarijim hrađanima, ali i prema mladima, djeci i ženama. Podržat ćemo izgradnju nacionalnog stadiona i mnogo toga zajednički moramo ostvariti u što ni u jednom momentu ne sumnjam da ćemo uspjeti. Priča o Sarajevu je nadvremenska. Niko nije pametan kao svi. Zato vas pozivam da zajedničkim snagama vratimo zlatno doba Sarajeva”, zaključila je Karić.

N1

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

April 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2