fbpx

GradskaskupstinaBL

Tačke spora bili su amandmani skupštinske većine kojima se oduzimaju značajna sredstva za održavanje puteva, javne rasvjete i gradskog zelenila.

Skupština grada Banja Luka usvajala je prošle nedjelje dva dana budžet za ovu godinu, ali ga nije usvojila. Zbog toga je grad na Vrbasu tokom vikenda bio preplavljen smećem, jer je gradska Čistoća odbila da radi dok budžet ne bude usvojen. Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković je kazao da je dva dana finansirao Grad iz svoga džepa, a parlamentarna rasprava o budžetu je nastavljena juče.

Tokom vikenda je održano nekoliko zvaničnih i nezvaničnih sastanaka, na kojima su predstavnici dva tabora pokušali usaglasiti stavove. Prema prvim najavama, stavovi su usaglašeni, a rasprava o budžetu u banjalučkom parlamentu juče je trajala znatno kraće nego prethodna dva dana. Podsjećamo na to da su tačke spora bili amandmani skupštinske većine kojima se oduzimaju značajna sredstva za održavanje puteva, javne rasvjete i gradskog zelenila.
Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić rekao je da budžet u prethodnoj sedmici nije dobio potrebnu podršku odbornika. Dodao je kako bi sporne tačke budžeta mogle biti definisane u narednim danima, u pauzama i nakon zasjedanja.
- Po Poslovniku o radu Skupštine je predviđeno da akt koji nije dobio podršku pred odbornike može doći tek za 90 dana. Skupština na zahtjev gradonačelnika može skratiti taj rok i zato se nadamo da ćemo što prije dobiti novi prijedlog koji bismo razmatrali u što kraćem roku na vanrednoj sjednici, naveo je Ilić.

Stanivuković je istakao da je Grad na “ekonomskom respiratoru” i da su sve transakcije zaustavljene. On je još jednom ponovio da može da pristane na sve što je racionalno, ali da na amandmane skupštinske većine ne može da pristane.
- Grad nema pravo da isplaćuje nijednu transakciju niti da stvara novu obavezu. Na primjer, fakture za Čistoću mi ćemo platiti u maju, ali otpremnice pravimo sada, što je potpuno nemoguće. Ako trebamo pomoći zdravstvenom sektoru, onda je bolje da kupimo opremu za Dom zdravlja ili da se obnove prostorije, poručio je Stanivuković.

Oslobođenje

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2