fbpx

InckoV.OHR

Milorad Dodik je ranije bio jako kooperativan i najviše je pomogao u uspjesima, koje je BiH postigla kao što je granična poliicja, uspostavljanje Sud-a BiH, zajedničkog ministarstva odbrane..., kaže visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

On u izjavi BN TV kaže da svi ovi, po njemu, uspjesi, koje je međunarodna zajednica uradila u BiH ne bi bili mogući bez podrške domaćih lidera, posebno Milorada Dodika.

On je posebno istakao značajnu ulogu Milorada Dodika u tome.
"Milorad Dodik najviše je pomogao kao stvaranja Granične policije, Suda BiH....", kazao je Incko. Takođe, je naveo i da je SNSD-ov funkcioner u Predsjedništvu BiH Nebojša Radmanović stavio potpis na NATO-o...Uvedena je i konvertibilna marka...formirano zajendičko ministarstvo odbrane...

Valentin Incko kaže da nije u pitanju pritisak međunarodne zajednice, jer je Dodik ranije prihvatao i sprovodio mnoge odluke i zakone koje je odbijao Mladen Ivanić.

Incko je rekao da mu je sam Dodik otkrio zašto je promijenio priču.

– Rekao mi je da je tu učinio jer je lakše pobijediti na izborima sa nacionalnom pričom i suprtstavljanju međunarodnoj zajednici, nego pričom o ekonomiji i saradnji – rekao je Incko.

"To mi je on sam priznao", rekao je Incko.
Kada je u pitanju dolazak njemačkog diplomate Kristijana Šmita, Incko je rekao da će se promjena na čelu OHR-a dogoditi kada to odluči Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija i Savjet za primjenu mira u BiH.

Kazao je da je razgovarao sa Šmitom i rekao mu da insistira na funkcionisanju institucija i uspostavljanju pravne države, navodeći da to nije centralizacija BiH.
Upitan zbog čega on nije radio na tim pitanjima, Incko je rekao da je on mandat visokog predstavnika u BiH preuzeo baš u vrijeme kada je međunarodna zajednica odlučila da odgovornost za sudbinu BiH treba da preuzmu domaći političari.

BN

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6