fbpx

Frans Timmermans

Foto: EPA

Prvo što sada treba učiniti je osigurati da svi Evropljani dobiju vakcine, rekao je potpredsjednik Evropske komisije.

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans priznao je da je Evropska unija načinila greške u osmišljavanju strategije vakcinisanja protiv korona virusa za članice, prenijela je u nedjelju njemačka novinska agencija dpa.

“Tačno je da se pogriješilo u narudžbama vakcina u Briselu i u državama članicama”, rekao je Timmermans u intervjuu za nedjeljno izdanje lista Tagesspiegel.

“Spreman sam na kraju pandemije na preispitivanje i onda možemo vidjeti što smo pogrešno učinili i što smo dobro napravili”, rekao je.

Prvo što, ipak, treba učiniti je osigurati da “svi Evropljani dobiju vakcine”, rekao je Timmermans.

‘Interes bogatijih država’

Evropski pristup “u interesu je i bogatijih država članica” poput Njemačke, dodala je u intervjuu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, prenijela je Hina.

Evropska komisija naručila je ukupno najmanje 1,4 milijarde doza četiri vakcine odobrena na području Unije što bi trebalo biti više nego dovoljno za njezinih 450 miliona stanovnika.

No, izložena je kritikama zbog oklijevanja u pristupu i strateškim greškama u naručivanju vakcina.

Neke evropske zemlje smatraju sistem raspodjele cjepiva nepravednim.

Čelnici Austrije, Češke, Bugarske, Hrvatske, Latvije i Slovenije pozvali su u subotu na razgovore na visokom nivou o pravednoj raspodjeli vakcina protiv korona virusa, upozoravajući da bi sadašnji način funkcioniranja tog sistema do ljeta mogao stvoriti “velike razlike” među državama članicama.

U pismu predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Komisije Urusli von der Leyen upozorili su da će se, ako se takav sistem nastavi, nastaviti stvarati i povećavati velike razlike među državama članica do ljeta, pa će neki biti sposobni dostići kolektivni imunitet u nekoliko sedmica, a drugi će zaostajati.

EK odgovornost prebacila na članice

Evropska komisija odgovorila je da su države članice Evropske unije same tražile fleksibilnost i odlučile odstupiti od pravila da se vakcina raspoređuje prema broju stanovnika, skidajući tako sa sebe odgovornost za neravnomjernu raspodjelu.

“Države članice odlučile su odstupiti od prijedloga Komisije, unošenjem fleksibilnosti koja dopušta različitu distribuciju doza, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju i potrebe za vakcinom u svakoj od njih”, navodi u saopćenju objavljeno u subotu.

“Prema tom sistemu, ako neka država odluči ne uzeti svoj dio doza, one se onda raspoređuju prema zainteresiranim članicama”, objašnjava Komisija.

Komisija u svom saopćenju dodaje da je na zemljama članicama da se dogovore ako se žele vratiti na sistem raspodjele prema broju stanovnika.

Izvor : Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6