fbpx

Izetbegovic Dodik i Covic 872x516

Nema naznaka da će doći do dogovora oko izmjena Izbornog zakona BiH. Zapelo je kod pregovora između lidera SDA Bakira Izetbegovića i lidera HDZ BiH Dragana Čovića.

Izetbegović je potvrdio da neće uskoro doći do dogovora između njega i Čovića, po pitanju izmjena ovog zakona.

Suština je što Hrvati insistiraju na legitimnom predstavljanju naroda, odnosno žele da kroz izmjene Izbornog zakona BiH osiguraju da sami sebi biraju predstavnike. Konkretno, člana Predsjedništva BiH, ali i delegate u Dom naroda.

S druge strane Bošnjaci, odnosno SDA, insistiraju na građanskom modelu. Žele da svaki stanovnik BiH ima jednaka prava i da može glasati za koga god hoće i kandidovati se za sve pozicije.

– Bez toga neće biti prihvaćene izmjene Izbornog zakona. Zato nisam optimista da ćemo uopšte doći do dogovora – rekao je Izetbegović.
O izmjenama Izbornog zakona delegacije SDA i HDZ BiH razgovaraće 10. marta.

Srpski predstavnici na nivou BiH formirali su tim stručnjaka iz oblasti izbornog zakonodavstva. Čeka se ishod dogovora u Federaciji BiH, a prije svega u vezi s pitanjem oko izbora članova Predsjedništva BiH.

– Naš stav ostaje isti. Republika Srpska ostaje pri tome da se u njoj na direktnim izborima bira srpski član Predsjedništva. Dakle, Srpska će birati svog člana i ne možemo prihvatiti prijedloge da on bude biran u parlamentu ili na drugi način – rekao je nedavno srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Dakle, za Srbe nisu prihvatljive izmjene koje se odnose na izbor člana Predsjedništva i delegata Doma naroda. To je nedavno potvrdila i šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

– Ne vidim nikakvu potrebu niti bilo koju mogućnost da se to mijenja – istakla je ona, podsjetivši da je Izborni zakon BiH do sada imao 20 izmjena i da su se posljednje ticale održavanja izbora u Mostaru, a nastale su na osnovu političkog sporazuma najznačajnijih političkih predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda – SDA i HDZ BiH.

Komentarišući tvrdnje lidera SDA Bakira Izetbegovića da su za izmjene Izbornog zakona potrebne i izmjene Ustava BiH i tvrdnje lidera HDZ BiH Dragana Čovića da to nije potrebno, Novaković-Bursaćeva je rekla da su izmjene Ustava BiH kompleksno pitanje.

– Da je bilo moguće jednostavno, brzo i lako riješiti, ne bismo čekali ovoliko godina – zaključila je ona.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5