fbpx

SudnicaaBL

Dobra vijest za građane Srpske je to što će dobiti mogućnost da sami nastave krivično gonjenje osumnjičenog, ako smatraju da su žrtve, a da tužilaštvo ne radi dobro.

Ali ima i loša vijest da bi pravdu uzeli u svoje ruke tužilac u njihovom slučaju prvo mora da potvrdi optužnicu, pa da od nje odustane.

U Narodnu skupštinu upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku RS, a izmjena o kojoj pričamo jedna je od najvažnijih.

Ona glasi: Ako tužilac nakon potvrđivanja optužnice izjavi da od nje odustaje, sud će pitati oštećenog da li hoće da preuzme krivično gonjenje i zastupa optužnicu. Ako oštećeni izjavi da preuzima krivično gonjenje, sud će nastaviti, odnosno odrediti glavni pretres. Tek u slučaju da se oštećeni ne izjasni u navedenom roku ili izjavi da ne želi da preuzme krivično gonjenje, sud donosi rješenje o obustavi postupka.

U slučaju da je krivičnim djelom oštećeno više lica, krivično gonjenje će se nastaviti po prijedlogu bilo kog od njih. U pitanju je institut tzv. supsidijarnog tužioca.

Marković: Ovo nije rješenje
Profesor prava i poslanik u Klubu SDS, Ivanka Marković, kaže da ovo nije rješenje za koje sa zalagala.
– Ja sam se zalagala za mogućnost da oštećeni nastavi krivično gonjenje u svakom trenutku ukoliko tužilac odustane od krivičnog gonjenja, bez obzira da li je optužnica potvrđena ili nije. Dakle, smatram da je trebalo prihvatiti rješenje koje postoji u nekim krivičnim zakonodavstvima u okruženju da oštećeni može da nastavi krivično gonjenje ukoliko, recimo, tužilac donese naredbu o obustavi istrage. Jer je jedino to rješenje koje daje mogućnost svima koji smo oštećeni, odnosno koji smo žrtve nekog krivičnog djela, ili smatramo da smo žrtve krivičnih djela, da pokušamo da ostvarimo pravdu kroz pravosudni sistem – objašnjava Markovićeva za Srpskainfo.

Zavise od volje tužioca
Prema njenim riječima, ako i budu usvojene predložene izmjene ZKP RS, oštećeni odnosno građani će i dalje prevashodno zavisiti od volje tužioca.

– Da. Jer ako tužilac neće da podigne optužnicu, ako tužilac donese narednu o obustavi istrage, građani odnosno oštećeni i dalje nemaju mogućnost da ostvaruju zaštitu svojih prava kroz krivični postupak. Uslov je da bude potvrđena optužnica, a da bi bila potvrđena optužnica, tužilac mora da je podigne. Dakle, najvećim dijelom sve opet zavisi od tužilaštva – zaključuje Markovićeva.

Odugovlačenje
Pre oko godinu dana, ista tema pojavila se i u Predstavničkom domu BiH. Tamo je usvojen zaključak poslanika PDP, Branislava Borenovića, kojim se zadužuje Savjet ministara BiH da, zbog katastrofalnih posljedica u oblasti vladavine prava, što prije u parlamentarnu proceduru uputi zakonska rješenja koja će se odnositi na vraćanje instituta supsidijarnog tužioca u zakonodavstvo.
Još ništa nije urađeno po tom pitanju, a Borenović za Srpskainfo kaže da se na nivou BiH mogu mijenjati zakoni koji definišu rad Tužilaštva i Suda BiH, dok je sve ostalo na pravosuđu entiteta i u njihovim zakonima o krivičnom postupku.

I on naglašava da rješenje koje je predloženo u RS nije ono koje daje odgovor na pitanje kako spriječiti tužioca da u nedogled odugovlači s donošenjem odluke.

– Ključni problem je to što tužilac ne donosi adekvatnu odluku, i to traje godinama. Imamo brojne slučajeve koji su vrlo važni za javnost, a u kojima je to potpuno jasno. Smisao naših prijedloga jeste da se uspostavi pravilo da, ukoliko u određenom roku, na primjer godinu dana, tužilac ne donese odluku ni o podizanju optužnice, ni o odustajanju od optužnice, oštećena strana, građani uvijek mogu da nastave krivično gonjenje prema sudovima RS, tražeći pravdu. Ovo što vidimo je rješenje koje nije do kraja razjašnjeno – smatra Borenović.

Srpska info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4