fbpx

wuhan.godinu poslije

Godinu dana poslije, ograda i dalje priječi pristup zloglasnoj mokroj tržnici u Wuhanu podsjećajući da je virus SARS-CoV-2 u svoj zlokobni pohod planetom krenuo iz toga grada i promijenio svijet kakav smo dotad poznavali, prenosi Hina.

Ipak, “novo normalno” danas vlada u tom gradu središnje Kine s 11 miliona stanovnika i nalik je stanju prije pandemije: ceste su zakrčene automobilima, ulice kupcima, sredstva javnog prijevoza putnicima, a parkovi šetačima.

U subotu se puni godinu dana otkako su vlasti u Wuhanu proglasile zatvaranje kako bi obuzdale epidemiju korona virusa.

Najstrožija karantena na svijetu

BiIa je to prva – i jedna od najstrožih – karantena u cijelom svijetu koja je 23. januara grad doslovce zapečatila te se u njega nije moglo ući ni izaći.

Slijedilo je 76 dana straha i panike prije nego što je virus konačno stavljen pod nadzor.

Danas se u bolnicama Wuhana ne liječe oboljeli od COVID-a 19, grad se oporavio i žudi krenuti dalje.

Nikakve službene komemoracije u spomen na proglašenje ‘lockdowna’ prije godinu dana nisu planirane za petak.

No tragovi duge noćne more još su vidljivi.

Daske kojima je ograđena riblja tržnica u središtu grada podsjećaju na prvo poznato žarište prije nego što se virus oteo kontroli i proširio izvan kineskih granica i do danas usmrtio više od dva miliona ljudi u svijetu.

Mjere i dalje na snazi

Iako su ulice Wuhana ponovno pune prolaznika, zaštitne higijenske maske na njihovim licima govore da su mjere za sprečavanje širenja virusa i dalje na snazi u Kini u kojoj se zadnjih sedmica javljaju nova lokalna žarišta.

Kina je uglavnom uspjela staviti virus pod kontrolu no proteklih sedmica brojke brojke naglo rastu u nekim dijelovima na što su vlasti odgovorile novim zatvaranjima, novim ograničenjima kretanja i putovanja i novim masovnim testiranjima.

Proteklih dana otkriveno je više slučajeva zaraze korona virusom u Pekingu zbog čega 1,6 miliona stanovnika ne smije napustiti prijestolnicu.

Izvor : Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4