fbpx

MMFsjediste

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Endrju Džuel rekao je da bi BiH, ako u najkraćem roku ne bude zaključen aranžman sa MMF, mogla doći u situaciju da će sljedeću priliku imati tek na proljeće naredne godine.

Džuel je istakao da MMF pozdravlja namjeru domaćih vlasti da se nastave pregovori o aranžmanu, ali da MMF ima obaveze zbog kojih duži period neće biti moguće zaključiti novi aranžman.

On je pojasnio da MMF ima obavezu da napiše redovni godišnji izvještaj o stanju ekonomije u BiH, što je obaveza kroz koju prolaze sve zemlje članice.

– Kada smo u oktobru došli u BiH, naša misija je imala dva cilja. Jedan je priprema izvještaja po članu četiri, a drugi je zaključivanje aranžmana sa BiH. Iako smo spremni da u svakom trenutku nastavimo pregovore, ako do početka januara ne budemo mogli predstaviti dogovoreni aranžman, moraćemo se fokusirati na pisanje izvještaja – rekao je Džuel za Nezavisne novine.

On je objasnio da je to proces koji će trajati nekoliko mjeseci, što bi značilo da bi razgovori o aranžmanu možda mogli da budu nastavljeni na proljeće.

Džuel je napomenuo da je ostalo neriješeno nekoliko pitanja, a odnose se na uspostavljanje registra računa svih fizičkih lica u Centralnoj banci BiH, rješavanje obaveza Energetske zajednice zbog kojih BiH krši svoje evropske obaveze i novi, osavremenjeni zakon o elektronskom potpisu.

Prema njegovim riječima, to su reforme za koje međunarodni partneri BiH smatraju da su potrebne za evropski put BiH, kao i da bi donijele konkretne koristi građanima BiH.

Pregovori o proširenom aranžmanu u iznosu od 1,5 milijardi KM, koji su počeli u oktobru, a intenzivirani poslije izbora, nisu završeni nakon što domaće vlasti i MMF nisu uspjeli da postignu saglasnost u vezi sa pismom namjere.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31