fbpx

Tegeltijafera

Ured dicispilinskog tužioca zaprimio je pritužbu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije, nakon što je portal Istraga.ba objavio audio snimak u kojem predsjednik VSTV-a razgovara sa bivšom članicom Vijeća Milijanom Buha o imenovanju njene sestre za sudiju.

"Posljednji navodi bacaju sjenku na integritet predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), a što se pak negativno odražava na VSTV i pravosuđe u cjelini. Ono što smo danas vidjeli predstavlja krizu u VSTV-u i produbljuje nepovjerenje javnosti u pravosuđe. Na ovosedmičnoj debati 'Pravo na pravdu!' posvećenoj vladavini prava u BiH, ponovo je potvrđeno da građani zahtijevaju od pravosuđa da se pridržava najviših standarda integriteta. Svi nosioci pravosudnih funkcija moraju biti u potpunosti nepristrasni. Evropska unija u Bosni i Hercegovini apeluje na članove VSTV-a da se odmah pozabave ovom krizom i preduzmu žurne i adekvatne korake.
Pomno ćemo pratiti razvoj situacije", naveli su za N1 iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Milan Tegeltija na sve odgovara: "U ovom slučaju je sve čisto kao suza".

Optužbe odbacuje i bivša članica VSTV-a Milijana Buha i dodaje da su se svi njeni razgovori sa Tegeltijom odnosili isključivo na eventulani sukob interesa i da nikada nije tražila od predsjednika VSTV-a imenovanje njene sestre.

Koliko je bosanskohercegovačko pravosuđe u problemima pokazuju i izvještaji nezavisnog eksperta Pribea i Evropske komisije. A upravo je Zakon o sukobu interesa jedan od prioriteta za bh. pravosuđe. Uskoro bi mogla biti zakazana i vanredna sjednica VSTV-a na kojoj bi se moglo razmatrati o novoj aferi predsjednika VSTV-a Milana Tegeltija.

N1

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6