fbpx

medijskeslobodeil

Evropski parlament izglasao je izvještaj koji poziva na jačanje medijskih sloboda i zaštitu novinara u Evropi.

Demokratije u Evropskoj uniji će prestati biti demokratije ako novinari ne mogu slobodno raditi svoj posao i više se mora učiniti kako bi se zaštitili novinari i osigurala sloboda medija i pluralizam medija u svim državama članicama EU-a, osnovne su poruke izveštaja.

"Ako ne ustanemo u odbranu slobodnih i nezavisnih medija, pojačamo borbu protiv dezinformacija i govora mržnje i podržimo kritično civilno društvo, demokratija će pasti i EU će pasti", upozorila je autorica izvještaja, poljska parlementarka Magdalena Adamović, prenosi Tanjug.

Izvještaj poziva Evropsku komisiju da izađe sa zakonskim prijedlogom za sprečavanje "strateških tužbi", koje za cilj imaju zastrašivanje i ućutkavanje medija.

Insitira se na tome da javno emitiranje ne smije biti sredstvo propagande političkih partija i naglašava potreba za pravnim okvirom koji će nadgledati rad javnih medijskih provajdera.

Izvještaj donosi i prijedlog za uspostavljanje stalnog evropskog fonda direktne podrške nezavisnim novinarima.

"Mediji bi trebali zaštititi demokratiju, ali je mogu i ubiti. Zbog toga mediji moraju biti nezavisni", zaključila je Adamović povodom usvajanja izvještaja.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31