fbpx

ParlamentVijnarodaBiH

Inicijativu o angažovanju OSBiH na državnoj granici s ciljem pomoći Graničnoj policiji u zaustavljanju ilegalnih prelazaka podržao je samo Mehmedović.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH jučer nije podržala delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića (SDPBiH) kojom državni Dom naroda poziva Predsjedništvo BiH da, u najkraćem roku od dana usvajanja inicijative, donese odluku o angažovanju Oružanih snaga BiH na državnoj granici s ciljem pomoći Graničnoj policiji BiH u zaustavljanju ilegalnih prelazaka državne granice i osiguranja sigurnosti za sve narode i građane naše zemlje.

Inicijativu je, od osam prisutnih članova Komisije, podržao samo​ Šemsudin Mehmedović (SDA). Predsjedavajući Komisije Asim Sarajlić (SDA) bio je suzdržan, dok su članovi iz SNSD-a i HDZ-a BiH bili protiv. Tokom diskusije Marina Pendeš (HDZBiH) je podsjetila na to da je u prošlom mandatu kao ministrica odbrane BiH poslala prijedlog Predsjedništvu BiH da se angažiraju Oružane snage u skladu s određenim zaključcima Vijeća ministara BiH s ciljem zaprečavanja ilegalnih prelaza na istočnoj granici BiH.

- Predsjedništvo nije donijelo tu odluku. Smatram da nema potrebe za ovakvim inicijativama s obzirom na to da možda ne postoji dovoljna spremnost ili ministar odbrane treba još jednom podnijeti zahtjev sukladno Zakonu o odbrani i Zakonu o službi i nadležnostima, kazala je Pendeš.
Sredoje Nović (SNSD) smatra da je jedino Predsjedništvo BiH nadležno da donosi ovakve odluke i da se nedavno o tome izjašnjavalo i donijelo negativnu odluku.
- Ne mogu podržati nešto što se unaprijed zna da možda i za svrhu ima predizborne aktivnosti, nego što stvarno može nešto da se realizuje ili ne, rekao je Nović.
Dragan Mektić (SDS) ističe da sama po sebi inicijativa “nije kvalifikovana, nije dobra”. Cijeni da bi rasprava o angažovanju Oružanih snaga BiH morala biti obrazložena s mišljenjem ministarstava odbrane i sigurnosti, “da bismo imali jedan kvalitetan, kompletan materijal”.
Borjana Krišto (HDZBiH) je stava da inicijative kojih je bilo u posljednje vrijeme, pa i ova, “služe za potrebe dnevne politike”.
Mehmedović je naveo kako je inicijativa došla u vrlo nezgodno, vrijeme predizborne kampanje te “da iz tog razloga može razumjeti političke stavove kolega u Komisiji”.
- Međutim, svi vršimo na neki način pritisak na Graničnu policiju da iskontroliše granicu, pogotovo prema istočnom susjedu Republici Srbiji, da migranti u tolikom broju ne ulaze u BiH, jer je očigledno da je “čelična zavjesa” prema Republici Hrvatskoj spuštena. Imate institucije manjeg bh. entiteta koje učestvuju u prijevozu migranata u Federaciju BiH i u Federaciji se stvara ogromni pritisak, podsjeća Mehmedović.
Zaduženja MVP-u
Napominje da je u Parlamentarnoj skupštini bilo inicijativa da se pripremi kompletna i kvalitetna informacija o migrantskoj krizi, ali je očigledno “da nemamo političku volju kako bismo uopće raspravljali o tim stvarima”.
Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost BiH zadužila je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da joj dostavi objedinjenu informaciju nadležnih institucija o stepenu realizacije aktivnosti iz Programa reformi BiH, u dijelu nadležnosti ovog tijela PSBiH.

 

Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4