fbpx

SamuelFR

Francuska policija pokrenula je u ponedjeljak seriju racija usmjerenih na islamističke mreže nakon odsijecanja glave nastavniku istorije Samijela Patija koji je svojim učenicima pokazao karikturu proroka Muhameda.

Ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen obećao je da neće biti "minuta predaha za neprijatelje Republike", nakon što su desetine hiljada ljudi učestvovale u nedjelju na skupovima širom zemlje u čast učitelja istorije Samijela Patija i odbrane slobode izražavanja.

U pritvoru se nalazi 15 osoba, prema pravosudnim izvorima, uključujući četiri učenika koji su možda pomogli ubici da identifikuje učitelja i za to primili novac.

Među pritvorenima su četiri člana porodice ubice, kao i poznati islamistički radikal i otac jednog od Patijevih učenika koji je pokrenuo onlajn kampanju protiv učitelja.

Darmanen je optužio dvojicu muškaraca da su izdali "fatvu" protiv Patija, prenose francuski mediji.

Izvori u ministarstvu unutrašnjih poslova rekli su da je danas izvršeno ukupno 40 racija širom Francuske, uglavnom oko Pariza, a planira se 20 dnevno ubuduće.

Darmanen je rekao da će vlada takođe pojačati pritisak na nevladine organizacije koje se sumnjiče za veze sa islamističkim grupacijama, uključujući Kolektiv antiislamofobije, grupu koja tvrdi da nadgleda napade na muslimane u Francuskoj.

Pati, 47, napadnut je na putu kući iz srednje škole u kojoj je predavao u mjestu Konflan-Sent-Onorin, 40 kilometara severozapadno od Pariza.

Fotografija učitelja i poruka u kojoj priznaje njegovo ubistvo pronađena je na mobilnom telefonu njegovog ubice, 18-godišnjeg Čečena Abdulaha Anzorova, kojeg je policija likvidirala.

Pati je svojim učenicima pokazao jednu od kontroverznih karikatura proroka Muhameda kako čuči sa zvijezdom na zadnjici.

Prema navodima iz škole, Pati je muslimanskoj djeci dao mogućnost da napuste učionicu, rekavši da ne želi da njihova osjećanja budu povređena.

Lekcija je ipak izazvala bijes i Pati i njegova škola su dobili prijetnje.

Porodica Anzorov stigla je u Francusku iz pretežno muslimanske ruske republike Čečenije prije više od jedne decenije.

Mediji prenose da su mještani u normandijskom gradu Evreuk u kojem je ubica živio, opisali mladića kao usamljenika koji je posljednjih godina postajao sve religiozniji.

Francuska se takođe priprema da deportuje 213 stranaca koji su bili na vladinoj listi nadzora i za koje se sumnja da imaju ekstremna vjerska uvjerenja, među kojima oko 150 služi zatvorske kazne.

Nezavisne

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2