fbpx

AlenSeranic

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom bh. entitetu izrazito zabrinjavajuća te da se u posljednjih sedam dana bilježi nagli porast broja zaraženih.

Šeranić je naveo da gotovo sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj bilježe rast broja slučajeva virusa korona, a da prednjači Banjaluka, što je sa aspekta broja stanovnika i očekivano.

Šeranić je istakao da se u posljednja tri do četiri dana bilježi i nagli rast broja hospitalizovanih.

"U toku jedne večeri u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske bilo je 20-30 prijema, što dovoljno govori o pritisku na zdravstveni sistem", rekao je on.

Šeranić je naveo da je u UKC RS trenutno hospitalizovano oko 100 pacijenata, a u ostalim bolnicama oko 150.

On je naglasio da je period prije jeseni iskorišten za pripremu zdravstvenog sistema na ponovni rast broja zaraženih, koji je u posljednjih sedam dana evidentan.

"Mi smo iskoristili ovaj period da se pripremimo. Nabavili smo opremu, imamo dovoljan broj svega što je potrebno za jedinice intenzivne njege... Imamo jasne protokole liječenja i uložena su znatna sredstva za proširenje kapaciteta. Bolnički sistem će, svakako, izdržati pritisak", rekao je on.

Kada je riječ o eventualnom uvođenju novih mjera, Šeranić je naveo da je primarni cilj zaštita zdravlja stanovništva i očuvanje ekonomije, te da su sve dosadašnje mjere usmjerene ka tome.

"Biće određenih mjera koje će se odnositi na određene sektore, ali i to će biti procjenjivano prema stanju u konkretnoj lokalnoj zajednici", naveo je on.

Ministar je apelovao na građane da budu odgovorni i poštuju postojeće mjere - da nose maske, pridržavaju se fizičke distance, ne okupljaju se u velikim grupama, itd. jer ćemo, kako je rekao, bez odgovornosti pojedinca i solidarnosti zajednice vrlo teško izaći na kraj sa širenjem virusa.

Kada je riječ o predstojećim praznicima, odnosno obilježavanju krsne slave, Šeranić je naveo da je preporuka struke proslava u užem krugu porodice.

N1

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4