fbpx

amazona sjeca stabla r

Skupina velikih svjetskih kompanija pozvala je u ponedjeljak vlade širom svijeta da hitno usvoje mjere kako bi se zaustavilo ubrzano uništavanje prirode i klimatske promjene i time odrede okvir i za njihovo 'zelenije' poslovanje, prenosi Hina.

Više od 560 kompanija, uključujući Walmart, Citigroup, Microsoft, IKEA-u, Unilever i AXA-u, potpisalo je saopćenje u kojem se traže konkretne mjere u sljedećih deset godina.

Njihovi prihodi zajedno premašuju 4.000 milijardi dolara, navodi Reuters.

'Zelenije' poslovanje
Kompanije u saopćenju tvrde da mnoge među njima već poduzimaju korake kako bi njihovo poslovanje bilo 'zelenije' a vlade moraju kreirati mjere koje će im omogućiti da naprave još više.

"Zdrava društva, otporne ekonomije i uspješne kompanije temelje se na prirodi. Vlade ne smiju oklijevati ni trenutka, moraju odmah usvojiti mjere kako bi se u ovom desetljeću promijenio trend uništavanja prirode."

"Štitimo zajedno, obnavljajmo i održivo koristimo naše prirodne resurse", poručuju.

Apel je upućen uoči samita Ujedinjenih naroda o bioraznolikosti na kojem bi se 30. septembra u New Yorku trebao pripremiti teren za novi globalni pakt za zaštitu prirode od prijetnji poput strašnih požara u Amazoniji i Kaliforniji..

Objavu je pripremila koalicija Business for Nature, istaknuvši da je prvi puta tako velik broj kompanija zajednički istaknuo ključnu ulogu zdravog ekosustava za zdravlje i dobrobit ljudi.

Prijeti istrebljenje mnogih vrsta
"Mnoge kompanije obećaju i poduzimju konkretne mjere, ali da bismo svi dobro živjeli u ograničenim okvirima koje postavlja naš planet, ne smijemo odgađati, moramo odmah intenzivirati i ubrzati naša nastojanja", kazala je izvršna direktorca koalicije Eva Zabey.

Međunarodni panel znanstvenika IPBES objavio je prošle godine da istrebljenje prijeti čak milion vrsta.

Svijet je prema World Wildlife Fundu u proteklih 50 godina ostao bez dvije trećine životinja, sisavaca, ptica, riba, vodozemaca i gmazova.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 5.5%
Ne - 81.7%
Možda - 11%

Ukupno glasova: 109
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1