fbpx

5 Ge mreza BiH

5G mreža nudi neograničene tehničke mogućnosti, ali i otvara pitanja - je li štetna za zdravlje ljudi, daje li mogućnost operaterima i vladama da nas špijuniraju?

Zbog toga se razvio snažan pokret otpora u cijelom svijetu, a, primjerice, Hvar je zabranio postavljanje 5G antena dok se ne dokaže kako utječu na okoliš. Prije nego se antene uključe i u BiH, vjerovatno će prethoditi sveobuhvatna analiza o njihovom utjecaju. Prvorazredno pitaje sada - hoćemo li se odlučiti za kinesku, optuženu za špijunažu, ili za američku tehnologiju.

BiH još nema 5G antene, ali je pred nju već postavljen ozbiljan ispit - s kime razvijati petu generaciju - kineskim Huaweijem, optuženim za špijunažu korisnika ili sa Amerikancima i drugim zapadnim zemljama? Nikakva službena odluka bh. institucija o tome ne postoji, ali bi korake mogao ubrzati dolazak američkog državnog tajnika u Sloveniju.

Pojedini telekom operateri u BiH prije nekoliko mjeseci su eksperimentalno testirali 5G mrežu, ali smo još daleko od instaliranja ove tehnologije. BiH još nije iskoristila puni potencijal ni 4G mreže. Možda je i najvažnije pitanje, kome će se BiH prikloniti u instaliranju 5G mreže.

Režimske ili kompanije iz demokratskih zemalaja? Za Fahrudina Radončića nema dvojbe.

"Iako BiH zaostaje u tehnološkom razvoju, ovdje se radi o historijskom izboru. Da li ćemo našu budućnost, u smislu sigurnosti, prepustiti velikim kompanijama iz država koje imaju visoke demokratske standarde, kao što je to u pitanju vlada SAD-a; ili ćemo to prepustiti Kini, i nekim drugim državama gdje vladaju autokratski sistemi", kazao je Radončić.
Službeno, bh. institucije o ovoj temi ne razgovaraju sa američkim ili kineskim vlastima, niti njihovim kompanijama. U nadležnom državnom ministarstvu tek očekuju reguliranje ove oblasti.

"Inicijativa Pompea i pojedinačni odgovori iz BiH su dobrodošli i lično smatram da i orjentacija BiH u tom pravcu treba da ide u smjeru naših vanjsko-političkih ciljeva. Sve to treba biti implementirano i u dokumentu koji se zove Politika telekomunikacija BiH, jer ipak licence za 5G mreže će dodjeljivati državne institucije", izjavio je Nedžad Branković, zamjenik ministra komunikacija BiH.

U tom dokumentu, 5G tehnologija nije prepoznata, ali se obvezuje na preuzimanje europskih direktiva i praksi u sferi novih tehnologija. Jamči se i zaštita sigurnosti podataka građana.

"Privatnost korisnika ne smije biti narušena primjenom tehnologija i procedura za pružanje elektronskih i komunikacijskih usluga", stoji u dokumentu.

Huawei je, prije svega od američke administracije, kompromitovan kao kompanija koja se bavi špijunažom građana, ali stručnjaci upozoravaju kako je privatnost svih nas već ugrožena, jer se podaci o našim elektronskim računima i lokacijama, već negdje skladište.

"U jednom najširem kontekstu ne postiji elektronski uređaj koji na neki način ne narušava privatnost korisnika. Što se tiče Huaweija, moram priznat da BiH vjerovatno nema bolje opcije nego da prati zvanični stav Europske unije", kazao je Aleksandar Mastilović - pomoćnik direktora RAK-a.

Širom svijeta razvio se pokret protiv 5G mreže, zbog navoda o štetnosti po zdravlje ljudi, a čak se i ta tehnologij adovodila u vezu sa širenjem koronavirusa. Struka je takve tvrdnje odbacila. Ipak, iz Minstarstva komunikacija BiH smatraju kako će uvoeđenje 5G mreže prethoditi ozbiljna stručna analiza utjecaja na okoliš, kako bi se otklonili strah i nedoumice stanovništva.

N1

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2