fbpx

Berlin protest

Četrdesetpet policajaca povređeno je u Berlinu tokom protesta desetina hiljada demonstranata koji zahtevaju ukidanje restriktivnih mera za borbu protiv korone. Kako je saopštila je policija, novih manjih protesta i dalje ima u glavnom gradu.

Tokom protesta u subotu su uhapšene 133 osobe.

Oko 20.000 ljudi, po procenama policije, učestvovalo je u šarolikim demonstracijama u Berlinu u subotu: „slobodni mislioci“, aktivisti protiv vakcina, aktivisti „teorija zavere“ i pristalice krajnje desnice.

Demonstranti, od kojih većina nije nosila maske i nisu poštovali rastojanje od drugih od 1,50 metra propisano u Nemačkoj, išli su u povorci ka Brandenburškoj kapiji.

Policija je počela da ih rasteruje još popodne, ali stotinak je ostalo do kasno uveče.

Policija je podnela prijavu protiv organizatora događaja zbog „nepoštovanja higijenskih pravila“.

Tokom odvojene antifašističke demonstracije u berlinskom okrugu Nojkeln, demonstranti su bacali kamenje na policiju, ispaljivali rakete za vatromet i oštetili dva policijska vozila i kancelariju jedne lokalne stranke.

Ukupno 1.100 policajaca bilo je raspoređeno u subotu na mestu oba protesta.

Danas se nekoliko stotina demonstranata ponovo okupilo kod Brandenburške kapije, navodi novinar AFP-a. Većina je nosila maske i poštovala rastojanje od drugih.

Iako je Nemačka relativno pošteđena tokom pandemije i ima manje od 9.200 umrlih, vlasti su alarmirane zbiog ponovnog širenja zaraze.

Političari su kritikovali subotnji skup, smatrajući ga neodgovornim. „Da, protesti bi trebalo da budu mogući i u ovo doba koronavirusa, ali ne na taj način“, rekao je ministar zdravlja Jens Špan, ističući potrebu da se poštuju proglašene sanitarne mere.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4