fbpx

EPBiH123

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine oglasila se danas povodom problema u rudnicima Zenica i Kreka.

"JP Elektroprivreda BiH redovno izmiruje sve svoje obaveze prema rudnicima Koncerna EPBiH, a time i prema rudnicima Zenica i Kreka. Ujedno, JP Elektroprivreda BiH redovno izmiruje i obaveze prema Rudniku Banovići, koji ugljem snabdijeva TE Tuzla", kažu iz Elektroprivrede.


Tvrde kako su zbog smanjene proizvodnje uglja posebno u rudnicima Zenica i Kreka, smanjeni prihodi rudnika.

"Razlozi su loše upravljanje od strane upravljačkih struktura rudnika, neispunjenje planova poslovanja i vrlo niska produktivnost, kažu iz EPBiH.

Što se tiče aktuelne situacije u RMU Zenica i RU Kreka iz EPBiH kažu da je adresa za upite uprava rudnika, koje su odgovorne za tekuće poslovanje.

"Pitanje primanja, odnosno plata uposlenika u rudnicima Koncerna EPBiH, je u isključivoj nadležnosti uprava rudnika.

Razlozi zbog kojih su smanjeni prihodi RU Kreka u čijem sastavu je kop Šikulje, također su uzrokovani smanjenom proizvodnjom uglja iz svih proizvodnih kapaciteta ovog Rudnika, tvrde iz EPBiH.

"Nadzorni odbor i Uprava JP Elektroprivreda BiH, uz podršku Vlade Federacije BiH i resornog Ministrastva, intenzivno provode mjere za poboljšanje upravljanja u rudnicima, kao prva faza reorganizacije rudnika, ali nailaze na otpore samih rudnika što se ogleda i kroz aktuelne obustave rada", zaključuje se u saopćenju.


(Vijesti.ba)

 
 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31