fbpx

grad ljudi

Procjenjuje se da će zbog korona virusa svjetska ekonomija ove godine pasti za 3,2 posto.

Grupa superbogatih, među njima i nasljednica Abigail Disney i suosnivač kompanije Ben & Jerry's, u ponedjeljak je pozvala vlade da im podignu poreze kako bi se osiromašenom stanovništvu pomoglo da preživi korona virus i ekonomsku krizu.

U otvorenom pismu, koje je potpisalo 83 pojedinaca s bogatstvima većima od 10 ili 100 miliona dolara, poziva se na uvođenje poreza na bogatstvo kako bi se finansirao ekonomski oporavak, prenosi Hina.

"Za razliku od desetaka miliona ljudi širom svijeta, mi se ne moramo brinuti da ćemo izgubiti naša radna mjesta, domove ili sposobnost da prehranjujemo svoje porodice", poručila je grupa.

"Zato molimo vas. Oporezujte nas, oporezujte nas, oporezujte nas."

Pismo je objavljeno uoči sastanka ministara finansija 20 najbogatijih država koji će o ekonomskom oporavku raspravljati 18. jula putem interneta.

'Humanost važnija od novca'

Procjenjuje se da će zbog korona virusa svjetska ekonomija ove godine pasti za 3,2 posto, pokazala je analiza Reutersa na temelju mišljenja više od 250 ekonomista.

Prije pandemije se procjenjivalo da će svjetska ekonomija narasti za između 2,3 i 3,6 posto.

Korona kriza bi mogla povećati broj siromašnih u svijetu za pola milijarde ljudi, odnosno osam posto svjetske populacije, pokazalo je istraživanje koje je u aprilu objavio Univerzitet Ujedinjenih naroda.

Pandemija je u aprilu uzrokovala gubitak 20,5 miliona radnih mjesta u SAD-u, najvećoj svjetskoj ekonomiji, što je najveći pad od Velike depresije 1929. godine.

Potpisnici otvorenog pisma naglašavaju da najbogatiji imaju "ogroman dug" prema ključnim radnicima koji se svakog dana bore protiv smrtonosnog virusa i "izuzetno su potplaćeni".

"Moramo uravnotežiti naš svijet prije nego što za to bude prekasno. Neće biti druge šanse da napravimo ispravnu stvar", navode potpisnici pisma i zaključuju da je "humanost važnija od njihovog novca".

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2