fbpx

Ifet Feraget

Istraga u slučaju ubistva Davida Dragičevića tapka u mjestu. Što se tiče posljednjeg hapšenja evidentno je da se u RS permanentno krše ljudska prava. To svi vide“, kazao je Feraget.

David Dragičević, dvadesetjednogodišnji mladić iz Banja Luke, nestao je 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije. Od tada do danas traga se za istinom.

Bol i nevjerica su ono što ovaj slučaj prati od samog početka.
Posljednje hapšenje u Banja Luci aktiviste neformalne grupe građana "Pravda za Davida" Ozrena Perduva oživjela je ponovo činjenicu da se istraga vodi, i da nema nikakve konačne tužilačke odluke. Vjerovatno poučeni slučajem Dženana Memića i uvidjevši da na kraju lažne optužnice ipak padaju pravosudni organi u RS vode istragu i tako mogu dovijeka!

Tema konferencije za novinare na kojoj je uhapšen Perduv trebalo je da budu "nerad Tužilaštva i nastavak prikrivanja ubica Davida Dragičevića i nakon više od dvije godine" te "nastavak diskriminacije aktivista 'Pravde za Davida'".

I baš se sve oslikalo samim hapšenjem bez da su aktivisti išta progovorili.

Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević, podsjeća za Patriju da po apelaciji u ovom slučaju Ustavni sud BiH 16 mjeseci ne donosi odluku.

„U slučaju Memić donesena je u roku od tri i po mjeseca, ali su je kasnije dvije presude demantovale. Istraga u slučaju ubistva Davida Dragičevića tapka u mjestu. Što se tiče posljednjeg hapšenja evidentno je da se u RS permanentno krše ljudska prava. To svi vide“, kazao je Feraget.
Nevladine organizacije mjesecima su skretale pažnju na krajnje neprihvatljivo stanje sigurnosti i policijsku brutalnost u Banja Luci kada je riječ o ovom slučaju.

Podnijeli su krivične prijave protiv policijskih službenika, ali ni u tom slučaju javnost nikada nije dobila nikakav odgovor.

Sada je još jasnije da su građanima RS zabranjena sloboda okupljanja i kretanja a policijski službenici izašli su izvan okvira svojih ovlaštenja. Podsjećamo da je Upravni odbor PIC-a pozvao organe vlasti u cijeloj BiH da usklade svoje zakone o javnom okupljanju s međunarodnim standardima.

Konkretnije, Upravni odbor PIC-a je osudio aktivnosti koje su preduzete u Republici Srpskoj kako bi se dodatno ograničile demokratske slobode, kao što su pravo na slobodu govora i mirno okupljanje".

Međutim uz sve to ne smije se zaboraviti slučaj Davida Dragičevića i njegovo ubistvo, kako ga je okvalificiralo tužilaštvo u Banja Luci.
I pored političkih pritisaka koji su nesporno imali utjecaja na cijelu genezu slučaja i sadašnje stanje na ulici, Okružno javno tužilaštvo i dalje nema više informacija od onih kada je pokrenuta istraga protiv više neimenovanih osoba.

Patria/BN

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31